RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Один з найгірших днів: яке свято 29 травня і чому сьогодні краще не виходити на вулицю

Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар дати деяких церковних свят зсунулися – зокрема, у середу, 29 травня, православні віряни вшановують мученицю Феодосію. Також цей день вважають несприятливим та радять не виходити на вулицю.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, мучениця Феодосія вважається однією з найшанованіших святих у християнстві. Вона проживала у VIII столітті в Константинополі. Її батьки були заможними та благочестивими людьми, які довго молилися про народження дитини. Після їх смерті Феодосія роздала весь спадок нужденним і вступила до монастиря святої Анастасії, де прийняла чернецтво. Частину коштів вона використала на створення ікон Богородиці та Спасителя для церкви.

У той час почалися гоніння на шанувальників ікон. Імператор Лев Ісавр, відомий своїм дратівливим характером, наказав знищити всі ікони в місті. Особливу увагу він звернув на образ Христа, який висів на мідних воротах Великого Константинопольського палацу. Коли патріарх Анастасій спробував виконати цей наказ, християни на чолі з Феодосією перекинули драбину, на якій він стояв.

Читайте також: Церковний календар на травень 2024: на які дні випадають великі свята

За такий вчинок Феодосію кинули до темниці, де протягом семи днів її щодня били сто разів прутами. На восьмий день її вивели на вулиці міста, щоб показати, що буває з тими, хто не слухається імператора. Під час цієї процесії охоронці продовжували її бити. Коли вони дісталися Волової площі, один з солдатів жорстоко вдарив її по голові і проколов їй горло. Феодосія померла на місці, віддавши душу Богу. Її тіло було поховане з почестями в Петріоні.

Вважається, що мощі Феодосії творять дива, допомогаючи зцілювати хвороби та врівноважуючи людину. Коли іконоборство було зупинено, Феодосію проголосили преподобною мученицею.

Прикмети 29 травня

  • Дощова погода віщує багатий урожай зерна.
  • Тепла і зоряна ніч обіцяє ясне літо.
  • Якщо чути спів зозулі, буде гарна погода.

Що заборонено робити 29 травня

Здавна цей день вважався одним із найменш сприятливих, тому люди намагалися не виходити з дому без потреби. Вони вірили також, що сумувати в цей день не варто, адже настрій може вплинути на майбутнє. Уникали сварок, бо вважали, що вони можуть тривати дуже довго.

Що можна робити завтра

Щоб домашня худоба залишалася здоровою протягом усього сезону, цього дня її годували печеними коржиками. Селяни виходили в поле оцінити якість посівів, і якщо вони вже колосилися, очікували на великий урожай.

Нагадаємо, у третю неділю червня в Україні традиційно відзначатимуть День батька. 2024 року дата свята випадає на 16 червня.

  • Вас може зацікавити:

Вознесіння Господнє 2024: коли відзначатимемо за новим календарем

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями