RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи зможуть українці бронювати ліки в аптеках - Держлікслужба шукає компроміси

Держлікслужба погодилась розглянути пропозиції сервісів з онлайн бронювання ліків і готова переглянути проєкт змін ліцензійних умов продажу медпрепаратів. Вже відбулась зустріч представників сервісів і регулятора, тепер перші готують свої пропозиції до документу.

Про це розповів співзасновник tabletki.ua Олександр Муравщик, пише 24 канал.

"Tabletki.ua готують свої пропозиції змін до ліцензійних умов, які враховували б інтереси українського споживача.Чекаємо на наступну робочу зустріч, де будемо обговорювати перший проєкт таких змін. Tabletki.ua — відповідальний сервіс і нашим пріоритетом залишається український споживач і його здоров'я. Ми далі хочемо залишити йому право вибору, можливість знайти необхідні ліки швидше і дешевше. Саме тому ми вважаємо недопустимим заборону (чи навіть будь-яке ускладнення) можливості бронювати ліки онлайн, порівнювати ціни в аптеках і знаходити краще".

Послугам аптечних прайс-агрегаторів користується 30% покупців, знижки на ліки на таких майданчиках в середньому складають 15%. За словами Олександра Муравщика, Держлікслужба загалом підтримує роботу таких сервісів, як аптечні прайс-агрегатори.

"Держлікслужба наголосила, що немає зауважень до сервісу Tabletki.ua та й загалом підтримує роботу прайс-агрегаторів. Також чиновники підтвердили, що готові до зміни ліцензійних умов, щоб закріпити право аптек на роботу з прайс-агрегаторами. Окремо відмітили, що прайс-агрегатори не є частиною електронної торгівлі лікарськими засобами: це лише обмін між споживачами та аптеками інформацією про ліки, ціни на них та можливість бронювання за умови, що придбання ліків споживачем відбувається безпосередньо в аптеці", - розповів він.

Це вже друга зустріч представників сервісів з онлайн бронювання ліків з держорганами після розголосу намірів Кабміну ухвалити проєкт постанови, де правила ліцензування торгівлі лікарськими засобами фактично забороняли бронювати ліки онлайн. На попередній нараді за участі МОЗ, Держлікслужби та представників аптечних прайс-агрегаторів не дійшли згоди стосовно скасування цієї норми, але відклали ухвалення всієї постанови і домовились доопрацювати документ.

Сам прайс-агрегатор розміщував повідомлення про те, що чиновники їх закривають і закликали небайдужих підписати відповідну петицію. Менш ніж за добу вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.