RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Для 17-річних українців за кордоном придумали рішення, щоб не приїжджали в ТЦК

Юнаки 17-річного віку, зокрема і ті, хто перебуває за кордоном, повинні стати на військовий облік, проте тепер це рішення можуть відтермінувати до повернення юнака в Україну або до кінця воєнного стану - за це відповідатиме нова постанова, яка вже проходить погодження.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук в Telegram-каналі.

Читайте також: Військовий облік студентів за кордоном: чи обов'язково повертатись до України

Вона згадала, що, як передає Міноборони, 17-річні українці, які наразі перебувають за кордоном, мають приїхати в Україну та стати на військовий облік.

"Юридично в Міноборони мають рацію, бо так виписані чинні правила, – вказує Верещук та додає: – Ми в Уряді добре розуміємо, що змушувати студентів немобілізаційного віку їхати в Україну, щоб пройти відповідні процедури, – це лише збільшить навантаження на ВЛК і нічого не допоможе в мобілізації".

Тому як рішення вона згадує про вже розроблену відповідну постанову, яка наразі проходить погодження – Верещук вважає, що ця постанова найближчим часом буде прийнята. Відповідно до неї можна буде отримати відтермінування:

"Допризовникам і призовникам, які зараз за кордоном, буде надано відтермінування щодо взяття на облік – або до повернення в Україну, або до кінця воєнного стану".

Варто також нагадати, що ще у вівторок, 4 червня, в етері національного телемарафону заявив речник Міністерства оборони України старший лейтенант Дмитро Лазуткін нагадував: стати на військовий облік з 17 років повинні всі юнаки, зокрема і ті, хто за кордоном, адже така вимога:

"Юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік. Така вимога є. І вона стосується і тих, хто знаходиться за кордоном. Якщо ці люди будуть зберігати громадянство України і пов’язують своє майбутнє з нашою країною, то, вочевидь, це варто зробити".

А на запитання, чи можна буде стати військовий облік дистанційно з-за кордону, наприклад, користуючись додатком "Резерв+", Лазуткін вказав, що наразі цей додаток не передбачає подібні функції: "Стати на облік треба в ТЦК і СП".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що треба знати студентам про відстрочку на період навчання.

  • Вас також може зацікавити:

Термін оновлення даних військовозобов'язаних хочуть подовжити: про що йдеться у законопроекті

Тільки в ТЦК: хто з українців за кордоном обов’язково повинен повернутися в Україну

Після якої дати висилатимуть повістки поштою і що загрожує тим, хто не оновив дані