RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

У Києві працівник університету допомагав ухилянтам

Київська міська прокуратура викрила схему, за якою військовозобов’язані за грошову винагороду могли стати студентами, щоб отримати відстрочку від мобілізації. Підозрюваним, серед яких син та батько-працівник університету, повідомили про підозру.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Київської міської прокуратури.

Пресслужба Київської міської прокуратури зауважує, що за процесуального керівництва вдалося викрити схему працівника університету, його сина-військовослужбовця військової служби правопорядку – вони разом зі спільником допомагали військовозобов’язаним стати студентами задля уникнення мобілізації.

Учасникам схеми вже повідомили підозру "... в одержанні неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України) та у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 КК України)".

За повідомленням пресслужба прокуратури, син з батьком, що працює в університеті, разом з ще одним спільником за винагороду допомагали військовозобов’язаним стати студентами, щоб ті могли уникнути мобілізації, а також сприяли успішному навчанню. Зокрема деякі такі "студенти" платили організаторам схеми по 200 доларів за переведення на денну форму навчання:

"Зокрема, задокументовано, як один зі студентів за 200 доларів США був переведений на денну форму навчання у коледжі. Чоловіку на той момент було 26 років".

Пресслужба Київської прокуратури зауважує ще один приклад з дещо більшою грошовою винагородою:

"Іншому військовозобов’язаному, якому вже виповнилось 35 років, допомогли стати студентом вищого навчального закладу на Київщині за 1500 доларів США. Чоловік не мав відповідного військово-облікового документа, але в навчальному закладі цього не помітили. За це з нього додатково взяли 300 доларів США".

Трьом фігурантам повідомили про підозру – надалі мають обрати запобіжні заходи. Учасникам схеми може загрожувати до 8 років позбавлення волі.

Читайте також, як українська прокуратура повідомила про заочну підозру голові "Мосфільму".