RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

4 жовтня

Всі новини

Ватикан покарав заклятого ворога Папи Римського

Італійський архієпископ Карло Марія Вігано, відомий своїми ультраконсервативними поглядами та критикою Папи Франциска, був визнаний винним у розколі та відлучений від церкви.

Про це повідомили у Ватикані.

Відлучення від церкви означає, що Вігано формально знаходиться поза Римсько-католицькою церквою і більше не може брати участь у її обрядах, і може бути скасовано лише в тому випадку, якщо Папа Римський ухвалить відповідне рішення

Вігано, який служив папським посланцем у Вашингтоні з 2011 по 2016 рік, звинувачував Папу Римського у приховуванні сексуальних домагань кардинала Теодора Маккерріка. Він також назвав Папу "лжепророком" та "слугою сатани".

Доктринальна служба Ватикану зазначила, що Вігано публічно відмовився визнати Папу та відкинув легітимність реформ Другого Ватиканського собору. У заяві йдеться, що Вігано був визнаний винним у розколі та відлучений від Церкви.

Вігано опублікував повне рішення проти нього у соціальній мережі X, закликаючи католиків підтримати його. В ухвалі, підписаній кардиналом Віктором Мануелем Фернандесом і отцем Джоном Джозефом Кеннеді, зазначено, що Вігано може бути позбавлений сану, якщо буде наполягати на своїй позиції.

Вігано відмовився брати участь у дисциплінарному розгляді, заявивши, що не визнає авторитет трибуналу та його префекта, маючи на увазі Фернандеса та Папу Франциска. Він звинуватив Папу у відхиленні від справжнього послання церкви у бік інклюзивності, підтримки мігрантів, екологічної стійкості та дружелюбності до ЛГБТ-спільноти.

Папа Франциск викликав невдоволення консерваторів своїми діями щодо розлучених, ЛГБТ та мігрантів, а також засудженням крайнощів капіталізму та підтримкою боротьби зі зміною клімату.