RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Омбудсмен заявив про небезпечну тенденцію з українськими дітьми на окупованих територіях

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про набуття загрозливих масштабів примусової паспортизації росіянами українських дітей на тимчасово окупованих територіях.

Про це йдеться у його публікації у Telegram-каналі.

Він зазначив, що українським дітям росіяни видають російські документи по-особливому урочисто. Іноді для цього їх спеціально відвозять у Росію (Москву чи Санкт-Петербург), долаючи тисячі кілометрів. Іноді видають паспорти на місцях, організувавши для цього святкове підняття російського прапора, покладання квітів до пам’ятника "скорбящєй матєрі", запросивши на захід представників Міністерства внутрішніх справ РФ, Слідчого комітету і так званих "ветеранів локальних війн та збройних конфліктів". Саме так днями сталося в окупованому Генічеську Херсонської області.

Омбудсмен зауважив, що надумана велич відповідного процесу спрямована на те, щоб сформувати у дітей враження, що вони стають частиною чогось важливого, приховуючи істинні наміри та маніпулюючи свідомістю.

"Вкотре наголошую, примусова видача паспортів є спробою легітимізувати окупацію і насадити думку, що місцеве населення прийняло російське громадянство добровільно. Це спроба змінити національну ідентичність українських дітей та підпорядкувати населення окупованих територій", - додав Дмитро Лубінець.

Раніше ми писали, що на підконтрольну уряду України територію вдалося повернути ще дев'ятьох дітей з окупованих територій Херсонської області.