RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Як українців дурять з підробками сардин: Костянтин Грубич пояснив, на що звертати увагу

Український журналіст та ведучий Костянтин Грубич назвав кілька основних порад, що дозволять серед великого вибору рибних консервів обрати справжні сардини, а не підробку недобросовісних виробників.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Телеведучий та автор YouTube-каналу історій зі смаком та кулінарних експериментів Костянтин Грубич зауважив, що на тлі спеки, яка останнім часом панує в Україні, все частіше можна почути поради щодо того, що рибу краще купувати в консервах.

"І лідером серед є консервовані сардини в олії. Але українці цьому продукту не надто довіряють. Насправді я також вже не один рік приглядаюся до сардин в олії", – зауважує Грубич, зважаючи на те, що цей продукт є джерелом білка й омега-3.

Сардини багаті на вітамін D та мінерали, зокрема залізо і кальцій. Він також зауважує на інших корисних властивостях:

"Вони регулюють рівень холестерину, стабілізують рівень цукру в крові, підтримують здоров'я мозку та покращують здоров'я шкіри. Крім того, сардини багаті на високоякісний білок, який володіє високим термічним ефектом, тобто трохи прискорює метаболізм. Вживання цієї риби допомагає почуватися ситим довше, а це допоможе уникнути непотрібних перекусів і дозволить споживати меншу кількість калорій".

Проте, за його словами, важливо "виловити справжню сардину у цілому морі підробок". На думку Костянтина Грубича, в Україні просто не існує поняття підробки, "... бо немає закону про фальсифікат. Вже два роки він ніяк не дійде до парламенту". Тож навіть перетворивши оселедець на сардини виробник чи імпортер, за його словами, може отримати покарання суто за неправильне маркування – штраф від 17 до 120 тисяч гривень.

Для того, щоб правильно обрати консерви, радить зокрема зважати на деталі пакування:

"Недобросовісні виробники консервів часто готують оселедець під назвою "Сардина" і реалізують цей непотріб на полицях українських супермаркетів. На їхніх етикетках є велика назва цінної риби "САРДИНА" і дрібнесенький напис "clupea harengus", що з мертвої латини перекладається як банальний оселедець".

Інформаційну фальсифікацію підтверджує Олена Сидоренко, професорка, експертка з якості продуктів: "Основна проблема – відкриваєш, а там ржавий оселедець або переморожений оселедець. Якщо ти його купуєш в Україні, наприклад, там «сардина» написано, або написано в дужках «сардинела» може бути оселедець, але назва «сардина». А сардиною там і не пахне по великому рахунку".

За словами Грубича, виявити фальсифікацію можна і по регіону вилову риби:

"Наприклад, про балтійське шпроти чули всі, а от про "балтійську сардину" - ні. І це не дивно, бо в Балтійському морі сардина взагалі не водиться. Тому будьте пильні! Сардина - це риба з теплих вод Атлантики, плаває вздовж узбережжя Африки, Мексики, Венесуели і Середземномор’я. А оселедець – це мешканець північних вод Атлантичного океану – від Норвегії до Гренландії".

Телеведучий зауважує, що справжня сардина більше схожа на шпроти, ніж на оселедця, тобто невелика за розміром і пружна.