RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Удари українських БпЛА по російських системах ППО змушують РФ встановлювати пріоритети - ISW

Удари українських безпілотників вглиб Росії змушують командування РФ встановлювати пріоритети в питанні захисту важливих, на їхню думку, об’єктів.

Про це повідомляють аналітики в Інституті вивчення війни (ISW).

Фахівці зауважують, що атаки українських БпЛА вглиб РФ ефективно тиснуть на російську систему протиповітряної оборони. Через це російське військове командування змушене пріоритетно розподіляти обмежені засоби протиповітряної оборони.

Аналітики посилаються на супутникові знімки, отримані 6 травня. Вони свідчать про те, що російські війська зосередили щонайменше сім зенітно-ракетних комплексів середньої дальності "Панцир-1" навколо резиденції президента Росії Володимира Путіна у Валдаї, Ленінградська область.

Щодо цього ISW передають слова голови московського Центру аналізу стратегій і технологій, члена цивільної консультативної ради при міністерстві оборони Росії Руслана Пухова. Той 16 липня заявив, що таке "осередкове" покриття ППО (статичне покриття однієї цілі) не має сенсу в масштабах, оскільки дозволяє українським безпілотникам обходити російське покриття ППО і завдавати ударів з неприкритих напрямків.

Аналітики припускають, що російським військовим, очевидно, не вистачає систем ППО для захисту всіх критично важливих об'єктів на заході Росії. Тому вони намагаються прикрити важливі потенційні цілі в районах, які, як повідомляється, добре захищені в Росії.

В свою чергу згадується, як Пухов закликав російських військових запровадити інноваційний децентралізований підхід до захисту об'єктів у Росії, а також попередив, що українські безпілотники залітатимуть вглиб Росії й надалі.

Інститут вивчення війни також згадує стосовно того, що російські війська почали формувати мобільні вогневі групи – децентралізовані угрупування, які Україна успішно розгорнула для захисту від ударів російських безпілотників "Шахед-136/131". Проте росіяни, за словами фахівців, досі не розгорнули ці групи в необхідному масштабі для достатнього захисту критично важливих об'єктів на заході РФ.

"Постійний тиск на російську систему протиповітряної оборони призвів до того, що окремі регіональні органи влади прямо заявили, що російські компанії та місцеві органи влади не можуть покладатися на російську протиповітряну оборону федерального рівня і повинні забезпечити власні можливості протидії безпілотникам", – додають в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, "Апостроф" вже писав раніше про систему протиповітряної оборони "Панцир-С1", що розташована поруч із резиденцією російського диктатора Володимира Путіна на Валдаї. Вона потрапила на супутникові знімки Google. Вежа з розміщеною на ній ЗРК помітна на знімках Google, що були зроблені 6 травня 2024 року. Порівнюючи з кадрами за попередні місяці, нову позицію ППО поблизу резиденції на Валдаї збудували у березні цього року.