RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

На резонансному відео з вбивством бійця на фронті побачили три важливі деталі

У Росії пропагандистські телеканали видали резонансне вбивство пораненого військового вистрілом в голову товаришем по службі за розбірки бійців Збройних сил України. Водночас журналісти-розслідувачі знайшли переконливі докази того, що росіяни здійснили чергову спробу перекрутити факти.

Про це йдеться у матеріалі розслідувального проєкту Радіо Свобода "Система".

Так, росЗМІ показали відео, де нібито український військовий стріляє зі зброї у пораненого товариша по службі. Зокрема, канал "Росія 24" намагався переконати, що на кадрах – бійці ЗСУ, і що в української армії панує негативна атмосфера у відносинах.

"Ставлення, здавалося б, до своїх ж - як до комах-шкідників... Навіть не розбираючись особливо, в чому справа, його напарник цинічно стріляє йому в голову", - прокоментували росіяни.

Тим часом, журналісти розслідувального проєкту "Система" вивчили оригінал відеозапису та виявили низку доказів, що на кадрах - військові російської армії, а не української.

По-перше, автомат, з якого боєць стріляє в пораненого товариша по службі, є новітнім АК-12, якого немає на озброєнні Збройних сил України.

"Чорний корпус автомата з характерним різьбленням зверху – це впізнавана модель автомата АК-12. Це одна з найновіших моделей російських "Калашникових", яку запустили у виробництво у 2018 році та доопрацьовували вже під час повномасштабного вторгнення Росії до України", - йдеться у матеріалі.

По-друге, на кадрах помітна нижня білизна на пораненому військовому - бренду Bokai. Її виробляють у Китаї і масово реалізують у торгових точках Росії, тоді як в мережах України знайти білизну такого бренду фактично неможливо.

По-третє, переслідувані безпілотником військовослужбовці біжать у бік російських позицій.

"Завдяки геолокації цього відео ми розуміємо, в який бік тікають військові: з півночі на південь у напрямку Роботине. На сайті американського Інституту вивчення війни є інтерактивна карта, на якій можна подивитися на позиції сторін, що воюють, за будь-яку дату. Судячи з цієї карти, 22 червня (день, коли відео з розстрілом потрапило в мережу, і день, яким датована зйомка, що потрапила в розпорядження журналістів) Роботине було зайняте російськими військами, а вказана точка була на території, яка контролювалася ЗСУ", - додали журналісти.