RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У Херсоні затримали поплічника Сальдо

Працівники Служби безпеки України у Херсоні затримали колаборанта, що працював на гауляйтера Сальдо при тимчасовій окупації Херсона.

Про це інформує Служба безпеки України.

Затриманим виявився 55-річний керівник однієї з районних організацій міської "Спілки ветеранів Афганістану". Після захоплення обласного центру він добровільно запропонував росіянам свою допомогу у війні проти України. Пізніше він став "правою рукою" очільника "департаменту зовнішніх зв’язків та внутрішньої політики" місцевої окупаційної адміністрації рф. Одночасно увійшов до пулу псевдоактивістів гауляйтера Сальдо, що публічно виступали на підтримку кремля нібито від імені пересічних людей та громадських організацій.

Відповідно до матеріалів слідства, у липні 2022 року колаборант був одним з головних учасників проросійського "форуму", де він закликав "приєднати" регіон до складу рф. Пізніше роспропагада використала матеріали цього виступу як "спільну позицію" місцевої громади.

Після того, як вдалося звільнити Херсон, зрадник "заліг на дно", сподіваючись уникнути правосуддя, проте контррозвідники СБУ задокументували злочини фігуранта, встановили його місцезнаходження і затримали.

Зауважується, що під час затримання він спробував втекти від правоохоронців: "... втік з будинку через "таємний" вихід і сховався у підвалі сусіднього помешкання".

"Ініційована Службою безпеки мовно-лінгвістична експертиза підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності колаборанта. Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність)", – пишуть в СБУ.

Наразі колаборант перебуває під вартою – може отримати до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також в "Апостроф", як в результаті масштабної спецоперації вдалося викрити організаторів та учасників злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів у розмірі 138 млн грн, які виділили на потреби військових – повідомлено 30 підозр службовцям по всій Україні.