RU  UA  EN

Понеділок, 9 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Суспільство

Новини

8 вересня

Всі новини

Смерть "азовця" у російському полоні: що наразі відомо

Український захисник Маріуполя, 55-річний Олександр Іщенко, помер у російському СІЗО дев'ять днів тому. Російська сторона офіційно не повідомила про смерть полоненого.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про смерть "азовця" у російському полоні.

Інформація про те, що в Росії помер полонений українець Олександр Іщенко, з'явилась тільки 31 липня. Про смерть заявив його адвокат під час засідання в Південному окружному військовому суді, де розглядають справу 22 українців, пов'язаних з "Азовом". Його судили разом з іншими і утримували у слідчому ізоляторі на території РФ. Відомо, чоловік служив водієм у полку "Азов".

Як розповів уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, про те, що росіяни умовчали про факт загибелі українця у СІЗО йому розповіла донька Іщенка.

"Дізнався про смерть захисника Маріуполя 55-річного Олександра Іщенка, якого росіяни судили за надуманою статтею і утримували у слідчому ізоляторі на території РФ. Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив", - повідомив омбудсмен.

Також Росія не надіслала офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України.

У зв'язку з цим уповноважений Верховної Ради України з прав людини негайним листом звернувся до омбудсмена Росії для з'ясування обставин трагічної смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомлення деталей і причини смерті.

Також Україна повідомила Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН про трагедію, щоб організації зафіксували факт загибелі військовополоненого та зосередили увагу на умовах утримання українських полонених.

Омбудсмен зазначив, що Україна вимагає неухильного дотримання РФ Женевських конвенцій: йдеться про надання необхідної медичної допомоги, створення змішаної медкомісії для того, щоб це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених.

"Нагадаю, що відповідно до ст. 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими", - наголосив Дмитро Лубінець.

Раніше ми писали про деякі деталі щодо смерті українського захисника Олександра Іщенка.