RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

У сенсаційному обміні ув’язнених між РФ та США стало відомо про роль дружини Сенцова

У сенсаційному обміні ув’язнених, який відбувся 1 серпня 2024 року між Росією та США, стало відомо про роль дружини режисера та військового Олега Сенцова — юристки Вероніки Вельч.

Про це на своїй сторінці у Фейбуці розповіла ввечері 1 серпня сама Вельч.

Виявилося, що вона брала участь у справі про повернення з російської тюрми у США Пол Уілана, якого росіяни звинуватили у шпигунстві.

«Історія, про яку, нарешті, можна розповісти. Пол Уілан. 2 043 дні він провів в російській вʼязниці через звинувачення в шпигунстві. З його братом-близнюком, сестрою, та відомим адвокатом Раєном Фейхі ми почали працювати практично з самого моменту арешту Пола», — зазначила дружина Сенцова.

За її словами, вона памʼятає, як в березні 2019 мала першу зустріч в Держдепі, NSC під керівництвом Болтона та Конгресі.

«Тоді всі схилялись до думки (і активно схиляли нас до думки), що не варто підіймати «ціну»… та швидко стало зрозуміло, що без розголосу - нікуди. Тому за присутність його імені на усіх шпальтах ми боролись в режимі нон-стоп. Наступним кроком стала битва за визнання Пола «wrongfully detained”, а далі ще декілька років адвокаціі за його звільнення. Це був один із моїх перших авдкаціних кейсів в США, і нині я безмежно радію, що комбінація непростих зусиль таки увінчалась успіхом», — зазначила Вельч.

Олег Сенцов та Вероніка ВельчФото: facebook.com/veronika.vlech

Захід домовився з РФ про звільнення 16 осіб, в тому числі двох німців і сімох громадян Росії, «які були політичними в'язнями у своїй власній країні».

Натомість Захід повернув в Росію 8 росіян — шпигунів та кілерів.