RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

В Івано-Франківську увіковічили Фаріон

В Івано-Франківську вулиця Гвардійська отримає нову назву у пам'ять про мовознавицю та політикиню Ірину Фаріон, яка загинула 19 липня.

Таке рішення ухвалила міська рада в рамках програми українізації пам'яті Ірини Фаріон, передає "Суспільне".

За відповідну програму проголосувала більшість депутатів. Ініціатори сподіваються, що її виконання забезпечить поширення функцій та сфер застосування державної мови, розвиток української культури в усіх її проявах. Загалом сформує цілісний національний інформаційно-культурний простір.

Як зазначила під час сесії заступниця директора департаменту освіти та науки міськради Ольга Шендрик, окрім нової назви вулиці, організують низку заходів, присвячених викладачці.

"Буде змінена назва вулиці в пам'ять Ірини Фаріон. Також ми пропонуємо проводити книжкові ярмарки з місцевими письменниками та поетами, таким чином популяризуючи українське слово. Закликаємо всіх, хто може, особливо магазини чи будь-яких приватників, спілкуватися винятково українською мовою при наданні послуг і закликати до цього всіх жителів Івано-Франківська", - повідомила вона.

Деталі програми доступні за посиланням.

Нагадаємо, 26 липня Галицький суд Львова обрав запобіжний захід підозрюваному В’ячеславу Зінченку у вбивстві Фаріон у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів.