RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У мережі показали знімок на пункті пропуску "Суджа": помітні руйнування

У мережі оприлюднили супутниковий знімок, де помітні чималі руйнування на автомобільному прикордонному пропускному пункті "Суджа" у Курській області на держкордоні з Україною.

Про це повідомляє "Радио Свобода".

Як зазначають журналісти, знімок було зроблено вранці 6 серпня.

Раніше кадр пункту пропуску, зроблений український дроном, поширили телеграм-канали. Однак невідомо, пункт був пошкоджений внаслідок дій українських дронів чи атак росіян.

Водночас, на супутникових знімках немає слідів пошкодження станції газовимірювальної станції "Суджа", що розташована за кількасот метрів від пункту пропуску і є "єдиним входом російського газу для транзиту через Україну". Хоча російські пабліки писали, що українці встановили над нею контроль. Достовірних та офіційних підтверджень відповідної інформації немає.

Контракт на транзит російського газу Київ та Москва уклали у 2019 році, він спливає 31 грудня 2024 року. Сторони не мають наміру продовжувати його.

Нагадаємо, вранці 7 серпня російські джерела заявили про втрату росіянами контролю над кількома населеними пунктами в Курській області. Також пізніше стало відомо, що контроль РФ втрачено і над газовимірювальною станцією Суджа, яка є єдиним вузлом постачання газу транзитом через ГТС України до країн ЄС.