RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Письменницю Забужко вразило відео з ображеним та переляканим мешканцем Суджі

Українська письменниця вражена відео, на якому нібито житель російського міста Суджа Курської області розповідає про своє спілкування з українськими військовими, які контролюють місто.

Про це вона написала у соцмережі Facebook.

Йдеться про запис, де росіянину українські бійці порадили вчити гімн України і готуватися до референдуму, і який у підсумку заявив, що неважливо, під яким прапором жити, якщо їх не може захистити власна влада.

Письменниця зазначила, що головна емоція у відео - образа на владу, якій бездумно довірили свої життя.

"Шо нам дєлать, або от вам і Юр'єв дєнь. Дуже цікаве те відео з суджанином, який бачив "укропскій флаґ... ой бл... - українскій флаг". Я кілька разів передивилась, навіть із вимкненим звуком, щоб зрозуміти, яка ж то головна в ньому емоція... обида, страшна рушійна сила московської історії. На кого обида? На свою (дотеперішню) власть - вона зламала консенсус, той головний, на якому стоїть країна-тюрма: ми - шестьорки, ти - пахан, ми делеґуєм тобі повний контроль за своїми життями (тобі видніше!), а ти нас за це "кришуєш" - "защищаєш" од сусідніх банд у бандитському (а що, є якийсь інший?) світі", - написала вона.

За її словами, саме з образи на "паханську слабість" починалися в Росії всі революції та суспільні зміни, поразки у війнах.

"З оцієї-от Великої Російської Обиди на Пахана, який - "нє оправдал"... Хєр**ий барін виявивсь, переходим до іншого! Юр'єв дєнь!!! - ось єдине віконце свободи, знане тамтешньому люду впродовж віків. Лютнева революція - "Юр'єв дєнь", Жовтневий переворот - Юр'єв дєнь, Бєлий Дом-1991 чи 1993, чи Болотная, чи що там у них було - все це тільки "Юр'єв дєнь", війни за крісло пахана, коли той "не справляється", - і суджанський Зобиджений так, мстиво, і заявляє своєму пану: "уже пох..., под какім флаґом жить", якщо ви не змогли "защітіть" - то хай будуть українці!", - повідомила Забужко.

Вважає, що бійці могли б і різкіше відповісти жителю Курської області, а натомість вистачило витримки порадити вчити гімн.

Також опублікувала підтвердження панування українців у Курській області.

"Ех, а колись же тут жили українці... (І нестак і давно - дивіться, яку красу мені прислали: 1928 рік, тобто вже рік, як Курщину нам "віджали", - а Заолешенська сільська рада Суджанської волости Льговського повіту на Курщині ще вперто пишеться по-українському, хай і під "РСФСР"!..)", - додала письменниця.

Нагадаємо, 7 серпня російські джерела заявили про втрату росіянами контролю над кількома населеними пунктами в Курській області.