RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Боротьба з пропагандою РФ: СБУ затримала представника партії Шарія

Служба безпеки затримала у рамках боротьби з російською пропагандою трьох агітаторів, серед яких "підпільний представник" забороненої в Україні партії Шарія. Їм загрожує до восьми років ув'язнення.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

У відомстві зазначили, що всі троє затриманих публічно підтримували російську збройну агресію та закликали до захоплення всієї України.

Щодо партії Шарія, то йдеться про керівника підпільного осередку партії у Миколаївській області.

У СБУ стверджують, що він намагався налагодити підривну діяльність проросійської "філії" у прифронтових районах регіону.

"Для цього він залучив п'ятьох місцевих жителів, колишніх представників забороненої партії, та створив власний Телеграм-канал", - зазначили у відомстві.

Йдеться про розповсюдження фейків російської пропаганди, де відбілювались її воєнні злочини та виправдовувалось захоплення частини території України. Також закликали ухилятися від мобілізації в Україні та підбурювали до провокацій проти ТЦК.

Ще одного прихильника РФ затримали на Запоріжжі. Йдеться про представника російської партії ЛДПР, котра підтримує війну проти України.

Третю агітаторку схопили у Тернопільській області. Йдеться про жительку Дніпра, яка переїхала, й поширювала у мережі повідомлення ексглави забороненої партії "Держава" Дмитра Васильця.

Усім їм повідомили про підозру за чч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу "Виправдання, визнання правомірної, заперечення збройної агресії РФ проти України".

Дії керівника осередку партії Шарія додатково кваліфікували за двома статтями: ч. 2 ст. 109 "Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення держвлади, та ч. 1 ст. 114-2 "Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану".

"Зловмисникам загрожує до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна", - додали в СБУ.

Нагадаємо, раніше в РНБО назвали головні інформаційні загрози від росіян навколо ситуації в Курській області.