RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Плетенчук розповів, чи можлива висадка російського десанту в Одесі

Росіяни досі плекають плани, але не мають можливостей для проведення висадки десанту на узбережжі Чорного моря в Одеські області.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

За словами речника, оперативна ситуація на морі залишається сталою.

"В Азовському морі вже тривалий час немає російських кораблів і причина зрозуміла: ворог боїться безпосереднього вогневого ураження. В Чорному морі залишається один підводний човен, який є носієм крилатих ракет, однак більше він виконує функцію патрулювання", - розповів Плетенчук про ситуацію на сьогодні.

Також він детально проаналізував, чи можлива наразі висадка російського десанту в Одесі.

"Звичайно, ворог не полишає своїх планів щодо захоплення українських територій і висадка десанту в Одесі все ще залишається реальною загрозою. Але коли російський диктатор Володимир Путін каже, що буде виходити "з реалій на землі", він чомусь забуває про "реалії на воді", тож плани це одне, а спроможності Російської Федерації - це зовсім інше.

Висадка десанту - це не самостійна військова операція, це частина великої сухопутної операції. А сухопутна компонента на одеському напрямку захлинулася ще на початку повномасштабного вторгнення. Тому наразі росіяни не можуть проводити таку самостійну операцію, як і не можуть підійти до нашого узбережжя - зараз вони навіть з бази в Новоросійську не можуть вийти. В разі якщо ворог надумає підійти до наших берегів, то він відразу потрапить під вогонь нашої артилерії і берегових ракетних комплексів - для нас це будуть дуже "жирні" цілі". До того ж десантні спроможності ворога відчутно знижено - з 13 десантних кораблів РФ в строю залишається 5. Тому вважаю, що це неможливо", - розповів Плетенчук.

Також він розповів, як ворог використовує окуповані українські порти.

"Окуповані українські порти ворог використовує для цивільного судноплавства і незаконних дій, йдеться про окупований Крим і порти на узбережжі Азовського моря, звідки вони вивозять українське збіжжя нового врожаю. Періодично їхні дії фіксують, як ми знаємо, нещодавно було затримано судно, яке заходило в окуповані порти. Тобто, для всіх суден, які незаконно перетинають кордон України і заходять в окуповані українські порти, наступає кримінальна відповідальність. Тож йдеться про одиниці, які у "зовнішній світ" за межі РФ не виходять, а використовуються для того, щоб з них перевантажувати награбоване і продавати його з російських портів як їхнє власне", - додав Плетенчук.

Нагадаємо, речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук розповів, скільки залишилось у росіян підводних човнів-носіїв ракет "Калібр" після знищення підводного човна "Ростов-на-Дону".