RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Чому в українській армії так мало генералок - відповідь уповноваженої з гендерної політики

Жінка-генералка в армії - рідкісне явище не тільки в Україні, а в усіх країнах. Проте відстань між полковницею та генералкою справді складно подолати.

Про це «Апострофу» розповіла урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

«Щоб у нас було більше жінок-генералок, має бути більше жінок-лейтенанток, майорок, полковниць. Жінка має пройти цей кар’єрний шлях. Те, що сьогодні тисячі, десятки тисяч жінок стоять на захисті України - це сприятиме тому, що на високих посадах і в армії, і в інших складових сектору безпеки й оборони, буде більше жінок», - зауважила Левченко.

Водночас вона визнала, що відстань до звання генералки дається особливо складно.

«Жінок полковниць у нас достатньо багато. А це один крок до генералки. Але цей крок фактично дуже складно зробити. Потрібно аналізувати ситуацію. Однозначно: це - скляна стеля. Я знаю декілька випадків, коли жінки працювали на генеральських посадах - не тільки в армії, це ж СБУ, МВС, - але при цьому не отримували генеральського звання. Такі ситуації є і в чоловіків. Просто масив чоловіків більший», - поділилася думками співрозмовниця «Апострофа».

На думку Катерини Левченко, однією з перешкод для жінок є нерівномірний розподіл професійних та сімейних обов’язків між статями.

«Об’єктивно більше лежить на жінках. Навіть жінки, які готові вкладати чимало в роботу, власний розвиток, намагаються більше часу залишити для того, щоб бути із сім’єю. Це також слугує перешкодою… Майже всі чоловіки, які досягли величезних висот, відзначають велику роль дружин, сім’ї», - зазначає вона.

Подекуди жінки стримують самі себе, міркує Левченко.

«Є і внутрішні перешкоди, які не дають жінці змогу рухатися далі. Коли вона сама собі каже: достатньо цього, я вже й так підполковниця, полковниця», - пояснила урядова уповноважена.

Як відомо, у листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський звільнив командувача Медичних сил Збройних Сил України Тетяну Остащенко.

Вона була першою жінкою-командувачем Медичних сил ЗСУ та першою жінкою - бригадною генералкою.

10 лютого 2024 року Остащенко звільнилася з військової служби за станом здоров’я.