RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Табличок "Welcome" не було, росіяни готувалися - експерт Defence Express про операцію Сил оборони на Курщині

Угрупування військ РФ, яке пропустило вторгнення на територію Курської області, постійно готувалося до відбиття наступу зі сторони України, а командування знало про його підготовку задовго. Тому не можна говорити про те, що контрнаступальна операція Сил оборони стала для них несподіванкою.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів військовий експерт порталу Defence Express Іван Кричевський.

"Різні дані з відкритого доступу наштовхують на думку, що росіяни розуміли, що ЗСУ можуть розпочати операцію на їхній території і розуміли навіть приблизний проміжок. І для того, щоб перекинути деякі бригади із фронту в Курську область, їм знадобилося кілька днів. Причому, вони могли починати перекидати війська навіть до фактичного початку операції. Тому навіть складно уявити, на чому саме наші Сили оборони і наше командування змогли переграти противника на його території, що ця операція має такий успіх. Те, що ми зараз намагаємося припустити, чи росіяни роблять чи ж не роблять щось, вони мали змогу зробити тижнів два тому. Але якраз попри те, що росіяни зробили, наші війська змогли і просуваються вперед.

Якщо комусь здається, що там (в Курській області - "Апостроф") були таблички "Welcome, заїжджайте", то ні такого не було, там була організована потужна оборона з російського угруповання, яке потенційно загрожувало всій півночі України", - розповів експерт.

За словами Кричевського, для росіян не було ефекту несподіванки, на який в Україні доволі часто списують успіх початку операції.

"Коли ми говоримо про ефект несподіванки, то варто пояснити, що це в тому випадку, коли росіяни взагалі нічого не робили для підготовки до оборони. А в цьому випадку ситуацію можна назвати так: "Нічого собі, вони таки вдарили!". А вдарили вони тим обмеженим об'ємом сил і засобів, який був. Ще один фактор, який ми постійно пропускаємо: росіяни регулярно обстрілювали Чернігівщину і Сумщину, питання тільки в наростанні чи в спаданні інтенсивності цих обстрілів. Я називав це профілактикою вторгнення з нашої сторони на їхню, тобто, вони постійно готувалися до відбиття загрози з нашого боку.

Тому, на мою думку, спрацював фактор раптовості і шоку, що ми таки вдарили", - пояснив Кричевський.

Нагадаємо, станом на 14 серпня Збройні сили України остаточно зачистили від російської армії місто Суджа Курської області.