RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Чи об'єднає українців за кордоном Міністерство єдності - відповідь дипломата

Президент Володимир Зеленський анонсував створення Міністерства української єдності, завданням якого стане захист спільних інтересів українців як нації і протистояння пропагандистському ресурсу Росії за кордоном.

Чи допоможе єдності українців за кордоном нова інституція, розповів надзвичайний і Повноважний посол у Республіці Хорватія (2010-2017), Боснії та Герцеговині (2011-2017) Олександр Левченко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Це дуже добре, ми отримаємо ще один інструмент пропагандистської роботи за кордоном і будемо використовувати українську діаспору і українських громадян, що там проживають. Росіяни ще за часів СРСР використовували таку структуру - були такі будинки культури, а потім на їх місце було створено так зване Россотрудничество і т.п., що є доповненням в роботі посольств і фактично ними координуються. Такі ж структури є і в інших країн - США, Великої Британії, Німеччини, тому для нас це такий додатковий козир в нашій інформаційній війні проти РФ. Українці за кордоном добре знають інформаційне поле країн, де проживають, і могли б допомогти своїй країні нищити ворога інформаційно", - розповів Левченко.

Як наголосив дипломат, без перемоги в інформаційній війні не варто очікувати перемоги над РФ.

"В нас є українські інститути, які діють в рамках МЗС України, які, як виявилося, недостатньо фінансуються і не мають достатнього кадрового забезпечення. Тому буде добре, якщо і їхню роботу буде розширено через нове міністерство, а а також долучиться Міністерство культури і інформаційної політики. Зараз наша проблема в тому, що на інформаційну війну за кордоном немає спеціальних видатків в Держбюджеті. А поряд з цим Росія витрачає на інформаційну роботу за кордоном близько 1 мільярда доларів щорічно", - додав Левченко.

За його словами, він був свідком війн на Балканах і переконаний, що Україні не варто сподіватися лише на військові дії.

"Країна може на полі бою виграти, але програти інформаційно, і внаслідок цього отримати дуже поганий мирний договір. І навпаки - навіть при програші можна отримати кращі умови мирного договору і закінчення війни, ніж отримає переможець", - резюмував дипломат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що за кілька днів до візиту російського диктатора Володимира Путіна до Азербайджану йому запропонували організувати зустріч із засновником Telegram Павлом Дуровим, однак він відмовився.