RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Плетенчук розповів, чи правда росіяни вивели "Іван Хурс" до берегів Севастополя

Повідомлення про перебування біля Севастополя російського розвідувального корабля "Іван Хурс", ураженого Україною в березні 2024 року, не відповідають дійсності.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

За його словами, корабель "Іван Хурс" наразі не здатний підійти до берегів Криму.

"Насправді це був мінний тральник, та й немає особливого сенсу для росіян в ситуації, що склалася, використовувати розвідувальні кораблі на кшталт "Іван Хурс". Також не факт, чи змогли росіяни відновити його після ураження, яке він отримав від ВМС України минулого разу. Тому зараз росіяни не ризикують задіювати подібні кораблі, тож він продовжує знаходитися у пунктів базування без виходів у море", - розповів Плетенчук.

Як пояснив речник, росіяни використовують інші засоби для розвідки.

"В цілому росіяни зараз покладаються на інші засоби для проведення розвідки у морі - дрони, патрульні літаки, тому вони точно можуть обійтися без цього судна. Крім того, повертатися в Крим російським кораблям, за словами самих росіян, "смерті подібно", - додав Плетенчук.

Також він розповів, чи можуть росіяни відновити уражені кораблі Чорноморського флоту, які зараз базуються в портах РФ.

"Відновити флот для росіян зараз дуже складне завдання. Звісно, деяке обладнання можна перекинути в пункт базування флоту в Новоросійську і проводити там певні роботи, але основна ремонтна база для росіян залишається в Криму. І цей основний логістичний хаб для росіян зараз залишається не доступним для експлуатації в режимі, який їм потрібен, тому це вливає на виконання бойових завдань і в цілому на спроможності Чорноморського флоту РФ", - резюмував Плетенчук.

Нагадаємо, під час атаки ВМС України 23 березня 2024 року у тимчасово окупованому Севастополі були уражені великі десантні кораблі російського флоту - "Ямал" та "Азов", а також пошкоджено розвідувальне судно "Іван Хурс".