RU  UA  EN

Четвер, 12 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

12 вересня

Всі новини

У ISW пояснили маневр українських військ на Покровському напрямку

Аналітики Інституту вивчення війни пояснили маневр українських військ на Покровському напрямку. На тлі просування ворога в бік Покровська українські сили відійшли з позицій, зруйнувавши намір росіян провести тактичне оточення.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті пишуть, що просування російських військ на цьому напрямку призвело до відходу українських військ на південний схід від Покровська. Тож противник, ймовірно, не зміг досягти своєї очевидної мети - тактичного оточення українських сил у цьому районі.

Геолокаційні кадри за 22 серпня свідчать про те, що сили окупантів нещодавно захопили Птиче (на південний схід від Покровська) і просунулися далі на південь від цього населеного пункту. Разом з тим просування противника на південь і південний захід від траси Очеретине-Гродівка "... нівелювало російські позиції на схід і південний схід від Покровська, замість того, щоб створити умови для тактичного оточення українських сил".

На думку аналітиків, загроза тактичного оточення, ймовірно, спонукала українські війська до відступу. У контексті цього речник української бригади, що діє на Покровському напрямку, визнав, що російський наступ спонукав українські сили до відступу, щоб мати змогу вирівняти фронт і зберегти життя українського особового складу.

ISW не помітив повідомлень про хаотичний відхід українських військ на Покровському напрямку. Відсутність швидких тактичних успіхів росіян у цьому районі дозволяє аналітикам припустити, що українським військам вдалося вийти з оточених позицій протягом останніх тижнів. Не спостерігають також повідомлень про оточення російськими силами і знищення українського особового складу на позиціях на південний схід від Покровська протягом останніх тижнів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, посилаючись на агентство Associated Press, що однією з причин втрат низки населених пунктів на сході України є погана підготовка мобілізованих: чимало новобранців відмовляються стріляти або ж просто покидають позиції.