RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

15 вересня

13 вересня

Всі новини

Звідки в Україні з'явилась назва монети "шаг" – історик назвав популярну та історичну версії

В українському історичному середовищі є дві основні версії походження назви монети "шаг" – популярна, яку тепер вважають ненауковою, і соціально-економічна.

Про це розповів український історик, офіцер Збройних сил Олександр Алфьоров у власному відеоблозі.

Так, він спершу розповів про "європейську" версію походження назви монети в Україні.

"Слово "шаг" відоме з XVI ст., і це не те саме, що російське слово "шаг" – крок. Але ми до кінця не знаємо, звідки походить слово. Ми знаємо, що це була дрібна монета чи міра лічби. Найбільш поширена версія – "шаг" як похідне від "шилінг", європейська дрібна монета. Але це неправда, тому що за обмінним курсом того часу те, що називалось "шагом" – це не шилінг ніяким чином", - зазначив він.

Стосовно другої версії – її запропонував дослідник Владислав Беспалько. Згідно з його висновками, "шаг" походить від іранської монети "шагін" – з фарсі перекладається як "царський". Турки ввели цю монету в обіг на території Півдня України і Молдови, а внаслідок переплетіння економічних зв'язків і проблем з торгівлею в Туреччини, її замінив потрійний гріш з Речі Посполитої, проте місцеве населення за звичкою продовжило називати монету "шагін" або ж "шаг".

Нагадаємо, раніше керівник Національного банку України запропонував змінити назву української монети на "шаг". Для цього народні депутати Верховної Ради мають узгодити низку правок в законодавство.