RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Українське угруповання біля Невельського опинилося під загрозою оточення

Біля селища Невельське українське угруповання опинилося під загрозою оточення. Там російським окупаційним військам залишається близько 5 км для того, щоб спробувати відрізати український гарнізон.

Про це повідомляє BBC Україна.

Зауважується, що ситуація на місці почала погіршуватися десь наприкінці серпня. Тоді російська окупаційна армія розвернула свій рух на південь та почала рухатись до Курахового. Таким чином, як зауважується у матеріалі, вони почали "відрізати" український гарнізон, що стоїть східніше - між Невельським, Гірником і Красногорівкою.

"Для того, щоб замкнути цей "котел", армія РФ одночасно наступає з півночі і південного сходу. Станом на 16 вересня "горловина" цього виступу складає близько 5 км", - йдеться у повідомленні.

Крім того, згадується, як російські Telegram-канали почали ширити інформацію, що Україна нібито вивела гарнізон, щоб уникнути оточення: "Але цього, вочевидь, так і не сталося".

Український військовий аналітик групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець називає ситуацію в районі "загрозливою" та такою, що може перерости в "катастрофічну".

"Як на мене, ситуація там поступово набуває достатньо загрозливого для ЗСУ характеру... Противник повністю зайняв с.Галицинівка, веде бої за Желанне Перше та Українськ, має просування по напрямку Красногорівка - Гостре та Красногорівка - Олександропіль…", - пише Машовець.

Він також додає:

"Та й загалом, ситуація між Селидове та Гірник, схоже є вкрай небезпечною. Якщо противник продовжить просування на цьому відтинку, вона цілком може набути катастрофічного характеру для всього флангу нашого угрупування, яке оперує південно-східніше Покровська. Якщо противник прорветься в район с.Цукурине (а то й в район Вознесенки), мова тоді піде не просто про відхід ЗА р.Вовча…".

BBC згадує, що так зване міноборони РФ повідомляло про захоплення села Желанне Перше. Проте українські джерела поки що цього не підтверджують. В матеріалі припускають:

"Втрата цього населеного пункту означатиме, що майже всі основні шляхи постачання українського угруповання біля Невельського опинилися під контролем противника. Виходити з оточення можливо буде лише польовими дорогами, при цьому перетинаючи річку Вовчу".

ЗСУ, за словами українського військового аналітика, продовжують утримувати район Гірник - Желанне Друге - Олександропіль - Курахівка, що забезпечує сталість оборони по річці Вовча, в районі переправ. "Або, краще сказати, можливість здійснення як матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) підрозділів, що діють східніше річки, так й організованого та своєчасного їх відходу з плацдарму", - зауважує Машовець.

З огляду на це робить наступні висновки:

"Тому, усі ці зойки та постійні істерики у ЗМІ, на які я постійно натикаюся в цих ваших "тирнетах", про "наших оточили у котлі", ще дуже передчасні".

На його думку, "...судячи зі всього, передові підрозділи ЗСУ організовано та поступово відходять на захід від Невельского, ведучи достатньо успішні ар'єргардні бої з противником...".

Нагадаємо, раніше у мережі українські військовослужбовці показали кадри з висоти "пташиного польоту" Новогродівки Покровського району Донецької області. Там три тижні тривають активні бойові дії.