RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Предки любили хильнути чарочку? Які прізвища давали пиякам

Українці завжди були влучними у висловлюваннях - це можна зрозуміти і з прізвищ, які отримували любителі випити горілки. А оскільки п'яниць не надто люблять у суспільстві, деякі з цих прізвищ були гострими.

Цікаву інформацію про походження українських прізвищ можна знайти у книзі “Сучасні українські прізвища” Юліана Редька. Автор розкриває походження багатьох прізвищ, зокрема тих, що пов’язані з уподобанням до алкогольних напоїв.

Серед українських прізвищ є чимало таких, що вказують на любов до випивки.

Наприклад, прізвище Наливайко походить від дієслова "наливати", що вказує на любителя оковитої. Цікаво, що префікс “на-” часто зустрічається у прізвищах, утворених від дієслів.

Прізвища Крамарук, Крамарчук та Крамаренко можуть вказувати на те, що предки колись торгували алкоголем. Людей, які продавали горілку та інші спиртні напої, називали шинкарями або корчмарями. Від цих слів утворилися прізвища Шинкар, Шинкарук, Шинкарюк, Корчменюк.

Любителі хильнути отримували прізвища відповідно до своїх уподобань. Так з'явилися Цідибрага, Наливайко, Оковитий, Пияко та Непийпиво.

Приміром, прізвище Цідибрага, вказує на того, хто полюбляв пити брагу, цідячи її на процесі вистоювання. Прізвище Пияко говорить саме за себе — його носій, швидше за все, любив випити.

Раніше "Апостроф" назвав найпоширеніше прізвище в Україні - найбільше його носіїв також і в Німеччині.