RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Журналіст показав відео ударів по військам Путіна на Донбасі

Український журналіст Юрій Бутусов показав зняті з висоти пташиного польоту відео, на яких зафіксовано удари сил АТО по російським військам під містом Ясинувата Донецької області.

"Це виявилася батарея важких далекобійних гармат 2А36 "Гіацинт-Б" калібру 152 мм, з яких противник вів обстріл тилових районів українських військ. Знаходження подібних гармат калібром понад 100 мм прямо заборонено умовами Мінських угод - але ОБСЄ виявилася безсила зупинити цей злочин російської армії. Довелося вирішувати проблему своїми силами", - навів він на своїй сторінці у Facebook рапорт учасників операції.

"Гіацинт" - дуже цікаве знаряддя, яке дозволяє нам відразу ідентифікувати приналежність. Це найважча польова буксирувана гармата радянського виробництва. Штатним снарядом "Гіацинт" може вражати цілі на дальності до 40 кілометрів! На озброєнні 1-го і 2-го армійських корпусів російських найманців на Донбасі "Гіацинтів" нема. Зрозуміло, в ході бойових дій Україна не залишала на окупованій території гармати "Гіацинт", і отримати їх звідки-небудь, крім як з РФ бойовики не могли", - пише Бутусов.

Він зазначив, що "Гіацинти", безсумнівно, є новою батареєю збройних сил Російської федерації, перекинутою на Донбас спеціально для порушення Мінських угод та зриву переговорного процесу.

"Ось такий цинізм путінської дипломатії. Противник підтягнув батарею практично до самої лінії фронту. "Гіацинти" продовжували безкарний обстріл українських позицій. Тому вночі 31 березня по коригуванню безпілотника "Ареса", військовослужбовці Збройних сил України з однією з мінометних батарей калібру 82 мм були змушені нанести удар по цим порушникам перемир'я", - написав журналіст.

Крім цього, була виявлена новітня російська станція радіоелектронної боротьби Р-330 "Житель", що прикривала батарею "Гіацинтів" і чия задача – боротьба з українськими безпілотними розвідниками.

"І ось після ураження артилерійської батареї "Жителю" вдалося вивести з ладу управління "Фурією" - машина була збита. Зрозуміло, ніякою стрілецькою зброєю БПЛА не був вражений. Причина втрати – засоби РЕБ. Чи треба говорити, що оскільки система "Житель" тільки надходить на озброєння ЗС РФ, то ніяким "ополченцям" вона і не снилася – тобто це ще одне очевидне свідчення участі регулярної російської армії у війні. До речі, з'ясувалося, що для гумору в кожну "Фурію" за давньою традицією аэроразведка закладає дійсно справжню "візитку Яроша". Це на удачу і на "смерть ворогам"! Але російському підрозділу РЕБ не вдалося залишитися безкарним. Перед втратою "Фурії" хлопці з "Ареса" точно ідентифікували ціль та передали точні координати. І вночі 1 квітня по позиціях росіян було завдано нового удару з дозволених Мінськими угодами 82 мм мінометів воїнами ВСУ", - пише Бутусов, розмістивши відповідне відео.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії показали новий зенітний ракетний комплекс С-500, який володіє потужними можливостями.