RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Смерть Любомира Гузара: найбільш яскраві цитати

В середу, 31 травня, на 85-му році життя помер архієпископ-емерит, колишній глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ), кардинал Любомир Гузар.

Раніше в інтерв'ю "Апострофу" Блаженніший висловлював свою думку з багатьох тем, в тому числі даючи оцінку боротьбі з корупцією, подіям на Майдані і російській агресії в Україні.

Наводимо найбільш яскраві цитати з розмов із ним.

Про війну з Росією

Ми повинні стати повністю незалежними, оскільки ми були жертвами весь довгий радянський період, а раніше – російський період, коли українська мова була заборонена. Тепер ми повинні зібрати наші сили і усвідомити всю небезпеку, яку несе ця війна. Те, що відбувається з боку Росії, - це не акт братства. Це ворожнеча і бажання домінувати. Росія – це не союзник, а, на жаль, ворог. Так вони самі себе піднесли і підносять. Це показує нашому народові, що порятунок – в наших руках.

Ми як християни повинні прощати всім. Але також ми повинні захищатися. Пробачити – не означає віддати себе на наругу. Ми не повинні виховувати в собі дух ненависті, але повинні свідомо захищати свої права.

Про Майдан

Я думаю, що Майдан був хорошим початком. Те, що була створена армія, що у нас з'явилося стільки волонтерів, - це все плоди Майдану.

Вчинки цих людей нагадують вчинок Ісуса Христа, який також був розп'ятий, хоча був без гріха. Він пожертвував своїм життям. Я думаю, що і ті, хто в минулому столітті вмирали у в'язницях і таборах, і Небесна Сотня... їх жертва якимось чином впливає на суспільство. Може, це і не дуже явно, але я думаю, що ця невинно пролита кров нас якимось чином очищає.

Другий Майдан продемонстрував нашу гідність, нашу повагу до людської особистості і до бажання створювати нову Україну. Необхідно завершити другий Майдан, і третього вже ніколи не буде потрібно.

Про владу та корупцію

Люди звикли до радянських часів, коли їм говорили, що за них все зроблять, все їм дадуть. І народ все ще чекає, щоб влада давала.

Якщо влада не розмовляє з людьми, а люди не говорять з владою, то ситуація рано чи пізно закінчиться диктатурою.

Корупція – це не тільки накопичення грошей. Корупція корениться в радянських часах, коли вона була способом життя... Не вистачає аналізу істориків, соціологів і психологів того, яким чином корупція вкоренилася в українській душі.