RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Суд над бійцем Нацгвардії в Італії: журналісти дізналися дивні подробиці

Українські журналісти дізналися подробиці у справі за звинуваченням в Італії бійця Нацгвардії Віталія Марківа у вбивстві фоторепортера Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова в 2014 році під Слов'янському.

Про це повідомляє ТСН.

"Маючи базою позиції на схилі "Карачун" та керуючись навмисної кримінальної метою, спровокував смерть італійського громадянина Андреа Роккеллі, використовуючи проти останнього (і проти всіх тих, з ким останній проводив фоторепортаж на місцевості) спочатку численні постріли з вогнепальної зброї, а потім, після того, як Роккеллі сховався в невеликому яру, з метою врятувати своє життя, випустив 20 пострілів з міномета за його притулку, прицілюючись таким чином, щоб точніше вразити ціль, і потрапити в Андреа Роккеллі, що внаслідок цього був убитий разом зі своїм російським колегою Андрієм Мироновим, а також тяжко поранити французького журналіста Вільяма Роглона та двох інших осіб української національності, яких немає можливості ідентифікувати", - так звучить заява сторони обвинувачення.

Серед свідків по справі фігурують французький фотограф Вільям Роглон, який, як зазначено вище, так само потрапив під обстріл, і троє італійських журналістів, які заявляють, що неодноразово спілкувалися з Марківим, оскільки він один з небагатьох серед українських солдат знає італійську мову.

Зокрема, Роглон заявив: "Я дуже впевнений, що постріли лунали з боку українських позицій, оскільки після всього того, що сталося, тікаючи в протилежну від пострілів бік, я налетів на групу проросійських сепаратистів, яких було чоловік 30".

А троє італійських журналістів кажуть, що під час бесіди з ними Марків, який нібито командував підрозділом, неодноразово заявляв, що вони "стріляють по всьому, що рухається в радіусі 2 км". Однак ніякими записами розмов журналісти не мають.

За словами українських журналістів, сторона обвинувачення наголошує, що Марків не був кадровим українським військовослужбовцям, хоча це не так і, зокрема, заперечується і в самій аргументації прокурора.

Також журналісти звертають увагу і на те, що відстань між горою Карачун і місцем, де загинув Роккеллі становить понад 1,5 км, що значно більше, ніж прицільна дальність стрільби з автомата Калашникова та протитанкових гранатометів.

Крім цього, Генпрокуратура України заявила, що загиблий репортер Роккеллі не мав офіційного дозволу на роботу в "сірій зоні".

Детальніше про судовий процес над Віталієм Марківим читайте в матеріалі "Апострофа".