RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В'язниця, а то і розстріли: скандальна письменниця назвала варіанти жорсткої українізації

Дитяча письменниця і громадська активістка Лариса Ніцой вважає, що в Україні вкрай необхідно провести українізацію.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Апострофу".

"Знайдіть російськомовного, який живе в Чехії і не знає чеської мови, та ще й виступає проти неї! ... Немає такого. Всі вчать державну мову. І кругом поліція стежить за цим правилом", - зазначила Ніцой.

За її словами, тільки в Україні російськомовні качають права і переінакшують країну під себе. Вона додала, що в Україні не доведеться вигадувати велосипед у вигляді штрафів і мовних інспекцій, оскільки така система вже давно працює в інших країнах.

"Що таке жорстка українізація? Якби були кийки поліцейських або тюрма, я вже не кажу про табори і розстріли, які застосовувала до українців Росія - ось це була б "жорстка" українізація. А штраф і інспектор - погодьтеся, це дуже ласкава відповідь на минулі події. І це ласкаве введення мовного порядку сьогодні", - сказала письменниця.

Вона впевнена, що в негативній ситуації навколо мови винні надмірна толерантність, а точніше м'якотілість, безхребетність українців і цілеспрямована політика на заморожування існуючого дискримінаційного стану державної мови.

Ніцой нагадала останні заяви Польщі, Румунії та Угорщини в Європейському парламенті про те, що Україна не має права приймати мовні закони.

Це теж цілеспрямована політика на неусилення українського фактора. Але й у самих тих країнах такі закони вже давно прийняті. І що - наша влада якось відповіла на ці випади? Не відповіла. А це політика неповноцінності", - підсумувала письменниця.

Повну версію інтерв'ю читайте в матеріалі "Апострофа": "Лариса Ніцой: Жорстка українізація - це не штрафи і мовні інспекції".