RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українцям розповіли, які важливі висновки можна зробити з війни РФ з Грузією

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко вважає, що з російсько-грузинського конфлікту Україна може винести кілька важливих уроків.

Про це він повідомив "Апострофу".

"Перший урок - військовий шлях вирішення конфлікту може бути тільки в разі, коли сепаратистське утворення не має зовнішнього кордону і не підживлюється з боку зовнішніх гравців", - зазначив Ярошенко.

За його словами, другий урок - це те, що шляхом застосування збройної сили Росія не змогла досягти своєї мети в Грузії і Україні в повній мірі. Так, Росії вдалося перешкоджати потенційному вступу України і Грузії в НАТО, але змінити політичні режими і зовнішньополітичну орієнтацію цих держав Росії не вдалося.

"Третій урок - застосування м'якої сили не гарантує, що населення, яке живе на підконтрольній території, змінить свою позицію", - додав експерт.

Ярошенко підкреслив, що за 25 років в Абхазії і Південній Осетії виросло ціле покоління, яке не асоціює себе з грузинською державністю, тому цілком ймовірно, що прірва між населенням контрольованих і неконтрольованих територій Донбас буде рости.

"Четвертий урок, який є найбільш важливим для України - наявність неврегульованого конфлікту не є перешкодою для реформ чи побудови ефективних державних інститутів і формування сприятливого бізнес-середовища", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Війна Росії з Грузією: чотири важливі уроки для України".