В Україні розкрили секрет раптової "миролюбності" Путіна

Президент Росії Володимир Путін зображує перед Заходом і Україною готовність миритися на Донбасі і вводити туди миротворців,але це носить демонстративний характер. Так, главі Кремля необхідно домогтися ослаблення західних санкцій напередодні президентських виборів в РФ.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише військовий експерт Олексій Арестович.

За його словами, реальних дій, які свідчили б про готовність Кремля йти на поступки по Донбасу, поки немає, все на рівні чуток.

"Росія навіть зображує деякий рух військ в стилі "ми відводимо від переднього краю російські танки в глибину". Але це також демонстративні дії, які не мають під собою реальних підстав, щоб можна було судити, що Кремль дійсно пішов на розрядку", - зазначив Арестович .

Разом з тим, він підкреслив - висуненням ініціативи по миротворцях на Донбасі Путін намагається розмити зусилля з української сторони, а також єдиний фронт Києва з Парижем, Берліном і Вашингтоном.

"Путін хоче посварити Париж, Берлін, Вашингтон і Київ між собою. Німці, наприклад, тепер хочуть йому мало не Нобелівську премію миру дати за те, що бовкнув по телефону Меркель, що він згоден на миротворців. Французи виступають жорсткіше, американці - зовсім жорстко. А ми не можемо визначитися... "- зазначив Арестович.

Він уточнив, що те, що Путін засмикався, доводить ефективність санкцій.

"Особливо - перед виборами. І треба домогтися чогось на кшталт послаблення санкцій. І він хоче розмити трохи ці санкції - якщо не американські, так хоч євросоюзівські... Тому Путін і почав виступати з контрініціативами, кидаючи кістку нам, щоб ми пересварилися між собою, обговорюючи ідею про миротворців і те, чи дійсно він хоче розрядки. Як тільки ми почали дружно наступати на нього єдиним фронтом, треба нас трошки між собою посварити", - додав експерт.

Арестович підкреслила, що для цього Путін сподівається домогтися, щоб його варіант резолюції пройшов в ООН або щоб в українську резолюцію про введення миротворців були внесені дуже великі поправки на користь Росії.

"Для нього головне - вискочити з-під прийняття Верховною Радою України закону про деокупацію, де він буде названий агресором. Наприклад, перетворити його з закону про деокупацію в закон про реінтеграцію Донбасу, в якому не обов'язково вказувати агресора. За це ведеться боротьба. Тому і засвітився Міша з Юлею, як раз акуратненько в цей період: коли Порошенку через тиждень треба виступати з трибуни Генасамблеї ООН, і бажано, щоб закон був прийнятий до цього моменту, він відволікається на внутрішню боротьбу", - сказав він.

На думку експерта, все виглядає так, що дії узгоджені.

"Вперше ключ до вирішення конфлікту на Донбасі повністю в руках України, а ми не приймаємо це рішення..." - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Війна на Донбасі: ключ в руках України, Путін засмикався".