Лікар по інтернету: як у Порошенка пропонують вирішити проблему з медобслуговуванням в селах

Для вирішення проблеми з медичним обслуговуванням в селах в законопроекті президента України Петра Порошенка, днями зареєстрованому в парламенті, пропонується введення телемедицини.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", який розбирався, що Банкова може запропонувати віддаленим селам в Україні.

Так, на думку авторів законопроекту, саме цей механізм дистанційної діагностики, коли лікар може проконсультувати пацієнта по інтернету, допоможе вирішити проблему з дефіцитом кадрів в селі. Зараз фахівців в села намагаються залучити за допомогою пільгових преференцій.

"Урядова концепція реформування охорони здоров'я повинна забезпечити фінансову доступність медичних послуг. Президентський же законопроект покликаний забезпечити фізичну доступність в сільській місцевості до медичної допомоги, і телемедицина - один з чинників такої доступності", - зазначив лікар-педіатр, експерт "Реанімаційного пакету реформ" Олександр Ябчанка.

У свою чергу, головний лікар "Медичного центру телемедицини МОЗ України", кандидат медичних наук Віталій Осташко заявив, що завдяки телемедицині відпаде необхідність відправляти пацієнтів з будь-якого мінімального приводу в райцентр чи область для уточнення діагнозу або тактики обстеження та лікування.

"За допомогою телемедицини всі ці питання можна буде вирішити на порядок швидше і з більшою користю для пацієнта", - підкреслив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Медреформа по-президентськи: на Банковій придумали, як лікуватися без лікарів".