RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Ярош пояснив, чому на Заході бояться українських націоналістів

На Заході бояться українських націоналістів, як і націоналістів інших країн, оскільки держави Європи будують своє життя на основі ліберальної ідеології.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив командувач "Української добровольчої армії" і лідер українських націоналістів Дмитро Ярош.

"Тому що на Заході часто плутають, скажімо, німецький націонал-соціалізм і український націоналізм. А це, як в Одесі кажуть, дві великі різниці. Це взагалі непорівнянні речі! І це незнання, в принципі, і призводить до такого переляку", - зазначив він.

За словами Яроша, він спілкується із західними дипломатами і намагається пояснити їм ці речі.

"Український націоналізм - це єдина державна ідеологія, яка, особливо в такі перехідні часи, і може стати фундаментом для будівництва української держави. Це ж наша одвічна проблема: відсутність ідеології в державному будівництві. Тобто немає ось цієї стратегічної лінії, яка б давала можливість знати: ага, ми через п'ять років зробимо те, те і те - і українська національна держава буде ось такою", - уточнив він.

Ярош підкреслив, що ті, хто займаються будівництвом держави, часто самі не знають, що будують.

"Так - хапаються, щоб щось було. Політична метушня. Політиканська навіть, тому що там політикою не дуже-то і пахне - у всьому, що вони роблять. Але ми прекрасно усвідомлюємо роль українського націоналізму, тієї національної ідеї, яку в поетичній формі почав ще Тарас Шевченко формулювати і яка актуальна і сьогодні", - сказав лідер українських націоналістів.

Він нагадав, що Організація українських націоналістів в найважчі для українців періоди, під час голодоморів та світової війни, взяла на себе функцію стримуючого фактора і привертала до себе найактивнішу, пасіонарну частину українського суспільства - як на східних землях, так і на західних.

"Наприклад, у мене на Дніпровщині, згідно з архівними даними НКВС (вже є наукові роботи з цього приводу, дослідження), підпілля становило 4,5 тисячі осіб. На Дніпровщині в 1941-1943 роках. У той час, коли радянське підпілля досягало всього 1,5 тисячі. Ось такий баланс. Тому мене часто дивує запитання, можливо, від незнання - а де ви, мовляв, взялися, такий націоналіст, у себе на Дніпровщині? А воно все закономірно. Все йшло так, як повинно", - сказав Ярош.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Дмитро Ярош: Крім війни, є ще одна загроза, яка може розірвати Україну".