RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Контррозвідка встановила особи двох генералів РФ, які керували бойовиками на Донбасі

Контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) встановила особи двох російських генералів, які незаконно перебували на території України і віддавали накази бойовикам так званих ЛНР, ДНР на Донбасі.

Про це повідомляє ТСН.

Так, мова йде про уродженця Донецької області - генерал-лейтенанта ЗС РФ Михайла Теплинського. Його можна вважати творцем так званих армійських корпусів бойовиків. Ім'я другого генерала ЗС РФ - Валерій Шарагов.

За даними контррозвідки, Теплинський з серпня 2015 року до серпня 2016 командував і Шараговим, і загиблим в Сирії Валерієм Асаповим.

Відзначається, що згадані високопоставлені військові допомагали сформулювати неорганізованих бойовиків в регулярні армійські структури. Після цього вони отримали підвищення і були переведені.

СБУ вдалося дізнатися, що Теплинський народився 9 січня 1969 року в Моспине Донецької області. Його батьки досі живуть в цьому населеному пункті.

Теплинський закінчив Рязанське вище повітряно-десантне командне училище в 1991 році. Після цього брав участь у безлічі російських військових конфліктів: Придністров'я, перша чеченська війна, друга чеченська війна, події в Грузії. У 1995 році отримав "Героя Росії".

На Донбас Теплинський потрапив уже в званні генерал-майора гвардії. У травні 2015-го був призначений на посаду начальника штабу 12-го командування резерву (в цьому ж році перейменований в "Центр територіальних військ") Південного військового округу ЗС РФ.

Зазначена структура була створена для безпосереднього керівництва російськими окупаційними військами на сході України (так званим 1-м і 2-м армійськими корпусами). Діяв під позивним "Завірюха".

Уточнюється, що Теплинский мав "залізну хватку" і репутацію жорсткого командира. Його боялися як бойовики, так і російські військові. По Донбасу пересувався з серйозною охороною.

"Його приїзд прирівнювався до Армагеддону. Тому, можна говорити, що Теплинський зробив вагомий внесок в розвиток Росією відносно боєздатних окупаційних військ за зразком ЗС РФ", - заявляють українські контррозвідники.

У березні 2017 Теплинський був призначений на посаду начальника штабу - першого заступника командувача військами Південного військового округу

Про генерала Шарагова відомо набагато менше. Він народився 14 липня 1961 року в місті Бєльці в Молдові. У 1982 році закінчив Благовіщенське вище танкове командне училище. Проходив військову службу в Німеччині, Афганістані, Київському і Далекосхідному округах.

За даними відомства, до липня 2015 року обіймав посаду начальника штабу 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ в місті Улан-Уде в Бурятії. Саме там доля і звела його з Теплинським.

У цьому ж році Шарагов став замкомом розташованого в окупованому Донецьку штабу так званого 1-го армійського корпусу "Центру територіальних військ" Південного військового округу. Серед бойовиків Шарагін був відомий під позивним "Мускат". Пішов з Донбасу в 2016 році.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала велике скупчення військової техніки на підконтрольній бойовикам "ЛНР" території.