Нав'язують сучасну реальність: в Україні дали пояснення вимогам Заходу по Донбасу

Позиція Заходу по Донбасу не змінюється з 2014 року, про що свідчать "Мінськ-1", "Мінськ-2", а також підтримка введення миротворчої місії на Донбас, і є спробою нав'язати Києву сучасну реальність.

Про це в другій частині інтерв'ю "Апострофу" заявив засновник і екс-командир полку "Азов", нардеп, лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький.

За його словами, в деякому сенсі окуповані території Донбасу мають статус-кво, але не так, щоб це імплементувала сама Україна.

"Це все (пропозиції Заходу, - ред.) нові спроби нав'язати Україні цю сучасну реальність. Частково нас вже в цю пастку заводять. Але чим менше ми визнаємо нормальність такого стану речей, тим більше у нас в майбутньому буде права вимагати і тим ширше поле для будь-якого маневру, силового варіанту, як у Хорватії, дипломатичного або економічного", - сказав Білецький.

Він додав, що чим більше таких угод підпише Україна, тим менше в майбутньому буде шансів і можливостей для маневру, щоб повернути державу в іншому напрямку.

"Російська пропозиція зрозуміла. Вона взагалі абсолютно дика: ці миротворці навіть не контролюють, вони відрізають нинішнє. Українська пропозиція - поставити їх на лінію розмежування, на кордоні з Росією і розташувати в Донецькій і Луганській областях - виглядає розумною, але також абсурдною. Я б взагалі не хотів, щоб в Україні йшла дискусія про "блакитні каски" і тому подібні речі. Це іноземні солдати на нашій території. Це в будь-якому випадку ненормально", - заявив нардеп.

Білецький нагадав, що під час загострення ситуації на Донбасі на лінії розмежування перебували 50 тис. солдатів, в більш спокійні періоди - 30 тис.

"Давайте згадаємо величезну агломерацію Донбасу, давайте згадаємо величезну кількість населення, давайте згадаємо величезну територію, великий кордон з Росією, на який стануть миротворці. Про яку кількість [представників] місії йдеться? 30, 40, 50, 60 тисяч миротворців? Назвіть країну, в якій третя частина з цього числа коли-небудь була. Це буде найбільша операція ООН, хто за неї платитиме?" - сказав нардеп.

Він уточнив, що в даний час левову частку миротворчих операцій ООН оплачує Російська Федерація.

"Хто буде платити за цю місію? І хто дасть солдат? Піти на цю війну - це, вибачте, навіть не Афганістан, тут інші масштаби і зовсім інша кількість смертей. Це тоді вже майже Третя світова, за великим рахунком... Так ось, питання , хто дасть цих солдатів? У мене підозра, що Російська Федерація, в кращому випадку Бангладеш. Західних солдатів тут не буде.... Хто це буде оплачувати? Америка не хоче оплачувати понад 700 мільйонів своїх внесків в ООН. Хто буде оплачувати ці місії?" - додав Білецький.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Андрій Білецький: Є тільки один шлях повернення Донбасу".

Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Війну переносять з Донбасу до Києва, Росія тут майже як вдома - Андрій Білецький".