RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Хабарники вже не відчувають себе захищеними: журналіст назвав досягнення і недоліки боротьби з корупцією в Україні

На сьогоднішній день ніхто з хабарників в Україні не відчуває себе в повній мірі захищеним, що є великим досягненням в боротьбі з корупцією.

Про це в другій частині інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст Роман Бочкала.

За його словами, зараз в України дві головні проблеми - війна і корупція.

"Війна - це ж не причина, це наслідок. Причиною є конфлікт і бажання однієї зі сторін захопити іншу. А війна - це вже наслідок. Те ж саме і з корупцією. Корупція - це причина, а війна з корупцією - це наслідок. Я б сказав, що у нас є дві війни, якщо так розбиратися. І в цій війні корупціонери, на мій погляд, все ж програють. З перемінним успіхом, але все-таки сили добра беруть верх", - зазначив Бочкала.

Разом з тим, він уточнив, що більш часті затримання корупціонерів в Україні свідчать не про те, що їх стало більше, а про те, що їх стали частіше викривати.

"Якщо в російському телеефірі в основному не існує корупціонерів, там тільки зрідка викривають неугодних і незручних, це не означає, що там менше корупції. Навпаки. І те, що у нас її стали виявляти, що ніхто з корупціонерів себе зараз не відчуває в повній міру захищеним, - це велике досягнення", - сказав він.

Бочкала підкреслив, що вже немає єдиного моноліту правоохоронної системи, більше не діють правила: ворон ворону око не виклює, честь мундира і так далі. Зараз вже прокурори можуть собі дозволити затримати на хабарі співробітника Міністерства внутрішніх справ (МВС), співробітники Служби безпеки України (СБУ) - співробітника прокуратури або суду.

У той же час журналіст зазначив, що чиновницькі розбірки будуть завжди, це частина політичного процесу.

"Але найголовніше, щоб вони перестали грати в ці договорняки. Це ж реально відбувається. Інша справа, що у нас немає ще нормальних судів. Поки судова система не запрацює в реформованому вигляді, то всі зусилля НАБУ (Національного антикорупційного бюро України, - ред.), САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, - ред.) та інших антикорупційних органів, звичайно, будуть множитися на нуль. І в кінцевому рахунку це буде засмучувати населення, буде падати рівень довіри до НАБУ, тому що народ сильно не буде розбиратися, мовляв , ми хочемо посадок і все", - сказав Бочкала.

Він підкреслив, що в найкоротші терміни повинен бути створений антикорупційний суд.

"Його можна називати "антикорупційний" або як завгодно, найголовніше - щоб він був сформований за об'єктивними критеріями, щоб в ньому були чесні і порядні судді з великими зарплатами і з гарантіями безпеки для себе. І тоді, ось побачите, почнуться посадки", - підсумував Бочкала.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні дві війни, і в одній з них сили добра беруть верх - журналіст Роман Бочкала".

Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Сценаріїв визволення Донбасу багато, є те, що потрібно зробити в будь-якому разі – журналіст Роман Бочкала".