RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Аміна Окуева: біографія відомої АТОшниці

30 жовтня біля селища Глеваха Київської області була убита відома АТОшница Аміна Окуева.

Аміна Окуева - український лікар, громадський активіст і військовослужбовець чеченського походження. Учасниця подій Революції гідності і війни на сході України в складі батальйону "Київ-2".

Народилася 5 червня 1983 року в Одесі; разом з родиною жила в Москві і Грозному. В Україну повернулася 2003 роки за Другу чеченську війну, вступила до Одеського медичного університету, який закінчила за спеціалізацією загальна хірургія. Після здобуття вищої освіти працювала лікарем-інтерном в Одесі.

З початком війни на сході України, в липні 2014 року, вступила в ряди батальйону "Київ-2" фельдшером, однак, за словами самої Аміни Окуевої, медициною займалася мало.

Брала участь в обороні Дебальцеве, виконуючи бойові завдання поблизу Чорнухине в Луганській області. Пізніше служила в батальйоні "Золоті ворота". Брала участь у створенні Міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, була прес-офіцером батальйону. Жінка гостро критикувала як російську владу, так і чеченську. Зокрема, називала Кавказ "ахіллесовою п'ятою Путіна". Аміна Окуева була впевнена, що через масове кровопролиття чеченці мають вроджену ненависть.

Брала участь в парламентських виборах 2014 року, балотуючись по одномандатному виборчому округу № 136 в Суворовському районі Одеси (самовисування), однак, до Верховної Ради VIII скликання не потрапила, отримавши 3,72% голосів виборців (9 місце в окрузі).

1 червня 2017 року Києві було скоєно напад на подружжя Адама Осмаєва і Аміну Окуеву. За даними поліції, невідомий чоловік, який назвався іноземним журналістом, заздалегідь домовився з подружжям про зустріч.

"Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет "Глок" і вистрілив в груди Адаму Осмаєву. У відповідь Аміна зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів в стрілка", - повідомили правоохоронці.

У Осмаєва діагностували наскрізне вогнепальне поранення грудної клітки справа; поранення нижньої, середньої частиниправої легені, поранення діафрагми, печінки, великий гемоторакс справа; вогнепальний перелом нижньої третини променевої кістки та правої кисті. Стан його оцінювали як украй важкий. Завдяки дружині Осмаєв видужав і повернувся до звичного життя.

Шлюб з Осмаєва для Окуевої другий - вперше заміж вийшла, живучи в Москві. Виховувала сина.

Нагадаємо, ще навесні в інтерв'ю "Апострофу" Аміна Окуева називала тих, хто може організувати на неї замах.