RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як можна було зупинити "російську весну" на Донбасі

Письменниця і блогер з Луганської області Олена Степова вважає, що жителі нині окупованих територій Донбасу в 2014 році могли зупинити "російську весну", якби влаштували загальнодонбаський Майдан.

Про це вона заявила "Апострофу".

За словами Степової, жителі сходу України не готові зараз про це говорити публічно, вони до сих пір перекладають відповідальність на когось.

"Росія на нас напала, що ми могли зробити?" Могли! Нас там було більше 5 млн громадян. Якби 50% вийшли і зробили Майдан - не ситуативні мітинги, коли помітингували і розійшлися, а реально загальнодонбаський Майдан, "українську весну" на противагу "російській весні" - з ночівлею на кордоні, з живим ланцюгом, з усім, що показало б Росії "росіяни, гоу хоум", росіяни б не полізли", - зазначила блогер.

Степова підкреслила, що, на жаль, інертна і аморфна маса зробила свою страшну роботу.

"Таких українських фанатиків, як я і євромайданівці в Луганську і Донецьку, було мало для того, щоб дати картинку для Росії або налякати її масовістю. Більш того, наші мітинги були занадто інтелігентними. Люди діяли строго в рамках закону. А нас били і переслідували поза всякими правилами", - сказала вона.

Блогер додала, що такі акції були нечисленними, що дозволяло міліції, яка була за Росію, управляти цими мітингами і ситуативно посилювати проросійську сторону за рахунок бюджетників або привезених росіян-тітушок.

"Ну, це вже в минулому. А з цією "революцією "(зміщенням з посади нині екс-глави "ЛНР" Ігоря Плотницького, - ред.) люди змирилися. Тобто вони розуміють, що не впливають на ситуацію. Тому працюватимуть при будь-якому керівництві. І будуть мовчати при будь-якому об'єднанні, навіть якщо при цьому статус Луганська (обласного центру або "столиці") знизять і об'єднають "ЛНР" з Донецьком. Вони промовчать в будь-якій ситуації", - вважає Степова.

На її думку, ніяких вливань, ніяких протестних настроїв не буде.

"А українці, як я вже говорила, настільки залякані, що побояться навіть писнути", - підсумувала блогер.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Донецьк і Луганськ хочуть зробити однієї "країною", ходять гучні чутки про нових керівників".