RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Україна запропонувала радикальну реформу ООН через агресію Росії

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця заявив, що Рада безпеки ООН потребує радикальних реформ і перебудови, щоб не допустити паралічу її роботи через недобросовісну позицію окремих постійних членів.

Про це він сказав у вівторок, 19 грудня, на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє "Укрінформ".

"Радбез не настільки ефективний, як сподівалися міжнародне співтовариство і багато людей по всьому світу, і не тому, що ми навмисно ігноруємо деякі питання або не працюємо належним чином. Навпаки, порядок денний Ради розширюється з кожним роком, а його члени витрачають все більше часу на обговорення", - зазначив Кислиця.

При цьому він назвав конкретні недоліки, які обмежують ефективність роботи Ради безпеки ООН.

"По-перше, право вето постійних членів Ради означає, що рішення по суті можливе лише тоді, коли інтереси п'яти не просто співпадають, але принаймні не перетинаються. В інших випадках Рада залишається паралізованою", - підкреслив представник України.

Крім того, відсутність механізму подолання вето означає відсутність стимулів для члена, який має право вето, працювати над вирішенням спірної проблеми. Також виконання прийнятих резолюцій завжди обмежувалося рівнем готовності країн зробити це.

По-третє, Радбез ООН буде ефективним тоді, якщо всі держави-члени будуть поважати статут ООН, норми і принципи міжнародного права, підкреслив представник України.

У зв'язку з цим він нагадав агресію Росії щодо Грузії в 2008 році і України, починаючи з 2014 року.

"Чи змогла Рада відреагувати відповідним чином? Відповідь добре відома", - підкреслив заступник глави МЗС України.

Він зазначив, що Росія досі окупує Крим і окремі райони Донецької і Луганської областей, а також поставляє туди військову силу і озброєння.

"Російська делегація може заявити, як зазвичай, що наші зауваження не стосуються теми сьогоднішньої дискусії. Наша відповідь дуже проста: дії Росії підірвали і продовжують підривати міжнародно-правову систему, засновану на нормах, що є прямою загрозою міжнародному миру і безпеці, а це і є та тема, якою повинна зайнятися Рада", - заявив Кислиця.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Генасамблея ООН прийняла новий проект резолюції про ситуації з правами людини в Криму.