RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Менше звертати увагу на Захід: Україні дали кілька порад щодо повернення Донбасу

Україні для повернення Донбасу необхідно менше звертати увагу на те, чого хоче або не хоче світове співтовариство, оскільки воно завжди буде проти військового вирішення конфлікту.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив військовий інструктор-волонтер з Ізраїлю Цві Аріелі, який тренував українських силовиків під час АТО.

Разом з тим, він зазначив, що дипломатичний шлях врегулювання ситуації на Донбасі на даний момент - основний інструмент в силу недостатньої спроможності Збройних сил України (ЗСУ).

"Але давайте подивимося, хто в Україні зацікавлений в тому, щоб повернути ці території? Немає визначеності цілей і завдань, як це було в інших конфліктах останнього часу", - сказав Цві Аріелі.

Він уточнив, що зараз немає консенсусу ні в народі, ні серед влади щодо мети і задач війни. Так, величезна частина українців взагалі не хоче повертати окуповані території, серед них є як патріотично налаштовані, так і ті, хто всією душею "хворіють" за Росію.

"З історії воєн і міжнародних відносин ми знаємо, що на тому чи іншому етапі, якою б не була жорстокою війна, сусіди з великою часткою ймовірності миряться, особливо якщо ці країни переходять до процесу демократизації на певному етапі... Але на даний момент, з одного боку, є досить великий пул людей, які не готові прощати, що природно, а з іншого боку, не менше, а то й більше людей продовжують вважати росіян найближчими братами, які просто побилися. Тому прямо зараз Україна не може точно визначити такі цілі" , - сказав Цві Аріелі.

За його словами, ні президент України Петро Порошенко, ні нинішній уряд не вважають за потрібне звільняти ці території військовим шляхом, навіть потенційно.

Цві Аріелі також нагадав, що Ізраїль завжди відмовляли від військового вирішення конфліктів.

"Пам'ятайте Шестиденну війну, найбільш успішну для Ізраїлю? Це 1967 рік ... Ізраїль пішов на дуже великий ризик - ризик втратити підтримку Заходу повністю... Проте Ізраїль зважився на цей крок, пішов наперекір всьому світу - і переміг. Тому що Ізраїль готувався до цієї війни, і в Ізраїлі були сили і засоби, що дають шанс на перемогу... А головна причина - в тому, що була єдність в суспільстві... Воля вижити дала сили перемогти", - сказав експерт.

Він підкреслив, що сьогодні в Україні немає бажання йти проти світової спільноти, яка в першу чергу стурбована не територіальною цілісністю України та благополуччям її громадян, а тим, як швидше і дешевше для себе заморозити гарячу фазу конфлікту. Крім того, немає бажання напружити всі економічні ресурси, інтелектуальний і виробничий потенціал, щоб вигнати російських окупантів і колаборантів з української землі.

"Ми це бачимо у всьому: починаючи від того, що, за офіційними даними, 70% призовників ухилилося від призову ...; корупція і відкати як були, так і є у всій владній вертикалі, включаючи сферу військових закупівель; несвоєчасні і недостатньо ефективні рішення в сфері реформування оборонного сектора як були, так і є, що є закономірним наслідком імітації переходу на натовські стандарти замість їх реальної імплементації, а також відсутність люстрації генералів "радянського розливу", - підсумував він.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Україна може звільнити Донбас за два тижні, але є одна проблема - іноземний інструктор".