Приватна розвідка США розповіла, як Кремль готується до нових санкцій

Уряд Російської Федерації в міру формування звітів Міністерства фінансів США провів серію зустрічей для розробки стратегій захисту еліт і олігархів від нових американських санкцій.

Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Так, Кремль звільнив великі державні фірми від необхідності розкриття своїх контрагентів, щоб таким чином, до списку санкцій США потрапило менше людей.

Крім того, президент РФ Володимир Путін закликав еліту і олігархів повернути свої активи з-за кордону. Міністерство фінансів і Центральний банк РФ запропонували методи анонімних грошових переказів. Уряд також дозволив купувати єврооблігації в розмірі 3 млрд євро російським бізнес-елітам, пропонуючи їм анонімність.

"Згідно з повідомленнями, багато хто з еліт або ліквідували свої активи за кордоном, або провели серію стрес-тестів для оцінки ризику. В останні місяці багато великих російських компаній задіяли міжнародні ринки капіталу і випустили облігації на суму в сотні мільйонів доларів. Але багато олігархів, побоюючись державного контролю і схильності влади до націоналізації активів, не хочуть тримати свої гроші в Росії", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що Москва назвала список олігархів, що готується, спробою дестабілізувати країну фінансово і політично в рік виборів. У той же час Кремль вже заклав основу для санкцій проти Штатів у відповідь, але чекає, щоб подивитися, як далеко зайде Вашингтон.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Вашингтон починає тиснути на Росію по-новому, Кремлю доведеться принести жертву - приватна розвідка США.