RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Стало відомо, як українська влада знову засмутила Захід

Народні депутати України, які підтримали ініціативу про те, що незаконність придбання тих чи інших активів повинні доводити не вони, а правоохоронні органи, зазнали критики з боку активістів і представників Заходу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, стаття 368-2 Кримінального кодексу України "Незаконне збагачення", прийнята ще в 2015 році, встановлювала, що чиновники повинні довести законність придбання активів в значному розмірі або передачу їх будь-якій іншій особі.

Зараз же депутати вимагають зняти з себе зобов'язання доводити законність своїх активів, якщо вони не можуть пояснити їх походження.

Юрист Transparency International Україна Максим Костецький заявив, що дуже здивований такою боротьбою депутатів зі статтею 368-2. Він підкреслив, що розуміє, до яких наслідків може призвести підтримка цієї ідеї в парламенті.

"Справа в тому, що зараз стаття "Про незаконне збагачення" передбачає кримінальну відповідальність у разі, якщо будь-який чиновник придбав будь-яке майно за гроші, походження яких він не може пояснити. Наприклад, якщо у чиновника останні 10 років річний дохід становить 200 тис. гривень, але він придбав квартиру за 200 тис. доларів і не може пояснити, звідки у нього такі гроші, то він повинен сісти на два роки з конфіскацією майна", - сказав він.

У той же час, за даними джерела в "Народному фронті", законопроект був поданий не для того, щоб його прийняли. Співрозмовник видання відмовився говорити, для чого це робиться. Але він впевнений, що стаття 368-2 дійсно є неконституційною.

"Це один з ключових елементів для зачистки всього українського політичного поля руками НАБУ (Національного антикорупційного бюро, - ред.) і САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, - ред.). Кримінальна відповідальність політика без необхідності доведення його провини - про що ще можна мріяти?" - сказало джерело.

За його словами, саме керівництво фракції змусило нардепів Владислава Даніліна і Олександра Кірша відкликати свої підписи з-під документу.

"Через істерику наших західних друзів", - пояснило джерело, додавши, що перед виходом з такою ініціативою ніхто не порадився з лідерами фракції.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні хочуть "повернути" незаконне збагачення: депутатів вже відправляють до психіатра.