RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Американський дипломат назвав дві помилки США на початку російської агресії в Україні

На початку російської агресії в Україні США допустили дві помилки - вони повинні були більше говорити про Будапештський меморандум і надати Київу летальні військові системи.

Про це в інтерв'ю виданню realist.online заявив екс-посол США в Україні, директор Інституту Брукінгса з контролю над озброєннями і нерозповсюдженням зброї масового ураження Стівен Пайфер.

"Якщо повернутися в 2014-й, то я думаю, що Адміністрація президента Барака Обами (екс-президента США) зробила дві помилки. По-перше, вони повинні були більше говорити про Будапештський меморандум, тому що це було б відповіддю на запитання тих американців, які не до кінця розуміють його історію, питаючи: "Яка нам справа до України?". І відповіддю повинно було бути те, що Будапештський меморандум став основою того, що Україна позбулася 2000 одиниць ядерної зброї, які були спроектовані і створені для того, щоб вразити США", - сказав він.

Дипломат підкреслив, що зараз США повинні виконувати свої зобов'язання.

"Також я думаю, що Адміністрація Обами чотири роки тому могла розглянути те, що тоді був час надати Україні летальні військові системи, чого вона так і не зробила. І я радий бачити, що Адміністрація Трампа (президента США Дональда Трампа, - ред.) зараз робить такий крок", - підкреслив він.

За словами Пайфера, він розуміє, чому українці зараз незадоволені меморандумом. Але з іншого боку, якби Україна в 1993-1994 роках спробувала зберегти ядерну зброю, вона могла б зробити такий вибір, хоча зіткнулася б з певними складнощами. Велика частина інфраструктури для зберігання ядерної зброї була в Росії, а не в Україні.

"І якби Україна в 1994 році спробувала зберегти ядерну зброю, я припускаю, що не було б розвитку відносин ні між Україною і США, ні між Україною і Європою, не було б відносин ні з ЄС, ні з НАТО, не було б ні стратегічного партнерства, ні комісії "Кучма-Гор". Якби Україна прийшла в МВФ, могло б бути так, що американські і європейські виконавчі директори ветували будь-які кредити для України. Були б, я думаю, серйозні політичні і економічні наслідки для України", - підсумував дипломат.

Читайте також матеріал "Апострофа": Америка не дає Росії розслабитися, Кремль готується до гіршого - приватна розвідка США.