RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Мінськ" доведеться переосмислити: на Заході дали пораду Україні, як змусити Путіна піти з Донбасу

Щоб вивести мирний процес в Україні з глухого кута, необхідно переглянути Мінські домовленості і їх умови.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив старший науковий співробітник і керівник відділів зовнішньої політики ЄС і політики і установ в брюссельському Центрі дослідження європейської політики (CEPS) Стівен Блокманс.

"Здається, їх (Мінські домовленості, - ред.) сприймають так, ніби це якісь скрижалі і єдине вирішення головоломки. Але, відверто кажучи, ... сторони просто не можуть виконати ці умови", - сказав він.

За словами експерта, в певний момент "Мінськ" доведеться переосмислити. Можливо, доповнити низкою нових зобов'язань, які з часом можуть затьмарити, а врешті-решт і замінити мінський процес. Або просто передомовлятися про все відразу, що дуже малоймовірно в найближчому майбутньому.

"Зараз дуже складно сказати, як буде діяти новий німецький коаліційний уряд, як він буде вирішувати це питання разом з новим президентом Франції. Побачимо, чи буде щось на зразок нового бачення, яке визріє між Парижем і Берліном. Це, на мою думку, значно важливіше, ніж що-небудь, що буде виходити від ЄС як міжнародної організації", - підкреслив Блокманс.

Він уточнив, що питання, як змусити Росію погодитися на нові умови мирного процесу, - на багато мільйонів євро.

"Якщо припустити, що Росія може піти з Донбасу, щоб зменшити свої витрати, їй потрібен спосіб елегантно злізти зі сходів, які вона встановила. Як саме це можна зробити? Для цього, мабуть, потрібен глибокий вдих", - сказав Блокманс.

Експерт уточнив, що на такий багатокроковий процес піде пару років, але вже треба намітити шлях.

"Наприклад, шляхом нав'язування нейтральних миротворчих сил, які б дозволили російським військам вийти, а потім відновити (Україні, - ред.) контроль над кордоном на сході країни. Ще треба з'ясувати, чи може це бути елементом такої дорожньої карти. Так, є пропозиція, але за яких умов це може розблокувати ситуацію - це як мінімум потребує вивчення. Однак на це піде час. Очевидно, що це не відбудеться миттєво", - підсумував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Ситуація на Донбасі зайшла в глухий кут, є дві причини цього - західний експерт.