RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Потрібно вже починати діалог: в Україні озвучили сценарій досягнення миру на Донбасі

Для досягнення миру на Донбасі необхідно відновити національний діалог і реінтегрувати захоплені громади і території.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий філософ і публіцист Михайло Мінаков.

"Я вважаю, що метою нашого розвитку має бути встановлення миру як в Україні, так і у всій великій Європі. У нашого конфлікту є два виміри: внутрішній і зовнішньополітичний", - сказав він.

За словами Мінакова, для вирішення внутрішнього конфлікту необхідно повернути віру громадян у можливість мирного розвитку.

"У зовнішньополітичному плані необхідний не тільки тиск для витіснення Росії з захоплених територій України, а й встановлення такого міжнародного порядку безпеки, який би попереджав нові конфлікти в Східній Європі", - підкреслив він.

Експерт додав, що вже зараз потрібно запускати процеси, які через деякий час принесуть стійкий мир в Україні. Мінаков уточнив, що мова йде про широкий діалог і досягнення певних домовленостей.

"Сьогодні всі - Центральна Європа, балтійські країни, Західна Європа і навіть країна-агресор-розуміють, що продовження конфронтації економічно невигідне", - уточнив філософ.

Він нагадав, що одне з найбільших досягнень ХХ століття - це руйнування колоніальних систем.

"Тоді, в 1950-1960-х роках, люди вірили, що дуже скоро ми досягнемо глобального рівності... Згодом вони почали вивчати, як так складається, що начебто рівні між собою держави стають нерівними - виявилося, що центри і периферії все одно залишаються. У нашому випадку, наприклад, центром є колективний Захід, а Росія виступає напівпериферією, яка бореться за повернення статусу центру. Економічних підстав для цього немає, але надзусилля Кремль продовжує докладати", - зазначив Мінаков.

Філософ додав, що Радянський Союз витрачав багато заробленого для просування своїх цілей. Зараз щось подібне відбувається з Росією - вона дуже багато вкладає в свої авантюри по всьому світу, ця боротьба продовжується.

"Тому починати конференцію щодо примирення у Східній Європі потрібно з розумінням того, що центри відмовляються від свого впливу і визнають рівність державних утворень, тобто підтверджують суверенітет цих країн і їх межі", - підсумував Мінаков.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є спосіб подвоїти шанси на мир в Україні - відомий філософ.