RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Захід готується до гіршого сценарію: в Україні оцінили загрозу вторгнення Путіна в Балтію

На сьогоднішній день не можна сказати, що ймовірність застосування президентом Російської Федерації Володимиром Путіним українського сценарію до країн Балтії дуже велика, але вона існує.

Про це "Апострофу" заявив керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Якщо говорити суто про військові оцінки, то військові, як правило, планують свої дії від найгіршого сценарію", - зазначив він.

За словами Сунгуровського, необхідно оцінювати не тільки саму ймовірність вторгнення Путіна в країни Балтії, а й рівень наслідків у разі її реалізації.

"І другий аспект, як правило, переважує перший. Тобто, якщо існує хоча б маленька ймовірність нападу, але наслідки дуже серйозні, то повинні застосовуватися відповідні заходи. І такі заходи застосовуються шляхом мобілізації ресурсів НАТО, стягування сил до кордонів з Росією. Путін отримав у відповідь на свою агресію зворотний результат: не послаблення НАТО, а посилення НАТО на кордонах РФ", - підкреслив експерт.

Сунгуровський додав, що розуміння Заходом загрози існує, інакше не було б розмов про збільшення оборонних бюджетів до 2% ВВП, не було б мови в європейських країнах про те, що необхідно модернізувати свої збройні сили. Є і розуміння джерел переваги Росії: в оперативності прийняття і реалізації рішень, у здатності швидко зосереджувати, розгортати і нарощувати сили

"Хоча тут не все однозначно, і де в чому можливості Росії переоцінюються (зокрема в потужності транспортної інфраструктури, в ефективності системи прийняття рішень, достатності ресурсної бази)", - уточнив він.

Експерт додав, що такі оцінки загрози з боку Росії служать для того, щоб мобілізувати і політичне керівництво, і військових, і оборонно-промисловий комплекс, щоб були усунуті прогалини в обороні.

Так, з самого початку російської агресії - і це вже визнано всіма - Захід виявився просто неготовим дати адекватну відповідь. Ще на самому початку захоплення Криму Україні радили бути обережнішою, не провокувати Путіна і так далі. Саме така риторика говорила про те, що Захід не готовий до жорсткого сценарію. Але в міру накопичення ресурсів, зміцнення солідарності в політичних оцінках такого сценарію риторика почала змінюватися. І зараз вже говорять про стримування Росії при збереженні конструктивного діалогу.

Сунгуровський зазначив, що це говорить про те, що змінюються оцінки західними, в тому числі європейськими, країнами агресивної поведінки Путіна.

"І в цьому є сенс. Оскільки досі ресурсні можливості країн Заходу залишають бажати кращого. Саме тому з боку Штатів були закиди в недостатності оборонних витрат європейських країн і вимоги до них з приводу збільшення їх внеску в зміцнення власної безпеки. Це стосується питань чисельності , військово-технічного оснащення, взаємодії армій європейських країн, які за час після розпаду Радянського Союзу вирішили, що загрози вже немає, і почали, грубо кажучи, роззброюватися", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Велика війна в рукаві: Путін буде підривати Україну іншими методами.