RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У США назвали дві ключові загрози для Путіна

Дві великі зміни - економічні та демографічні - загрожують здатності президента РФ Володимира Путіна зберегти стабільність в країні і утримати владу.

Про це пише старший аналітик американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor по Євразії та фахівець з СНД Лорен Гудріч в матеріалі, текст якого є в розпорядженні "Апострофа".

"Суспільний договір Путіна. Прийшовши до влади, Путін уклав неофіційний суспільний договір з російським народом для підтримки фінансової та економічної стабільності. Договір передбачає стабільну виплату зарплат, гарантовані пенсії, надійну банківську систему, державну підтримку стратегічних активів і можливості для наступного покоління. Економічне становище Росії формує лояльність (або, принаймні, несупротив) еліти, населення в цілому, військових і служб безпеки. За Путіна Росія досить непогано оговталася після економічних труднощів; проте наразі вона вступає в тривалий період стагнації, що відбивається на всій країні", - пише Гудріч.

Він звертає увагу на швидкі темпи зростання бідності в Росії, низькі зарплати, проблеми в банківській сфері.

"Саме економіка викликає найбільшу тривогу в переважної більшості росіян. З більш ніж тисячі протестів у 2017 році дві третини були пов'язані з економікою. Плакати, які тримали учасники масових демонстрацій у червні 2017 року, закликали Кремль витрачати гроші на хліб, а не на бомби – випад проти військових інтервенцій Москви в Сирії та Україні", - відзначає аналітик.

Ще однією причиною невдоволення в Росії є корупція. При цьому росіяни в значній мірі ігнорували корупцію Путіна і його поплічників, поки країна процвітала, але антикорупційна кампанія проти Кремля набирає обертів.

"Подібне невдоволення проявляється і у російських еліт, як у Кремлі, так і серед олігархів. Еліти підтримували Путіна, поки їхні активи були захищені й примножувалися. Але тепер їхні бізнес-можливості обмежуються через застій в економіці й західні санкції, введені у відповідь на зовнішньополітичну діяльність Москви", - пише експерт Stratfor.

Також він вказує на посилення конкуренції серед еліт і зменшення здатності Путіна контролювати це протистояння.

"Крім того, великі служби безпеки влаштували брязкання зброєю навколо ключових активів і капіталів, що може стати проблемою під час четвертого терміну Путіна для збереження контролю над іншими елітами", - зазначає Гудріч.

Щодо демографічної загрози для Путіна аналітик звертає увагу на зростання числа мусульманського населення при загальному скороченні населення країни. Цей демографічний зсув підсилює вплив мусульманських лідерів, таких як Кадиров.

"Крім того, Росію охоплює зміна поколінь: майже третина населення країни народилася після розвалу Радянського Союзу в 1991 році. Цей клас знає тільки Путіна як лідера країни і майже не пам'ятає про лихі 1990-ті. Росіяни, які досягли повноліття, самі собою не є антипутіністами, хоча в основному віддають перевагу можливості вибору лідера, а не передбачуваному продовженню правління Путіна. Недавнє опитування Левада-центру показало, що тільки 15% росіян у віці 18-24 років вважають, що Путін діє в інтересах росіян, а 74% вважають, що він несе відповідальність за проблеми РФ. У останні роки учасниками протестів стають переважно молоді люди, порівняно з протестами 2011-2012 років, на які виходили люди середнього віку. Демонстрації все частіше організовуються в соціальних мережах (в яких активне це нове покоління), що ускладнює для Кремля їхній контроль або зрив", - зазначає Гудріч.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії заговорили про життя без Путіна, навіть сам він думає про це - приватна розвідка США.