RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Розслідування катастрофи МН17: відомий авіаексперт викрив брехню Лаврова

Авіаексперт Вадим Лукашевич спростував нещодавні висловлювання глави МЗС Росії Сергія Лаврова про розслідування катастрофи Boeing MH17 Малазійських авіаліній в небі над Донбасом в 2014 році.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Експерт розібрав кілька ключових пунктів заяви Лаврова.

По-перше, Лавров стверджував, що жоден з українських диспетчерів, які чергували в той день, не був допитаний.

"Диспетчери були допитані українськими слідчими (Україна входить до складу міжнародної Об'єднаної слідчої групи - JIT), дані передані голландцям. Крім того, переговори диспетчерів з екіпажем МН17 були опубліковані в проміжному звіті Ради з безпеки Нідерландів (DSB) ще 9 вересня 2014 року і носять вичерпний характер", - відповідає Лукашевич.

По-друге, за словами глави російського МЗС, українські дані радіолокаційного спостереження не отримані слідчими.

"Україна передала слідству первинні радіолокаційні дані військового радара, що підтвердили самі голландці 28 вересня 2016 року", - пише авіаексперт.

По-третє, у Лаврова виникло питання, чому Україна не закрила свій повітряний простір в 2014 році. На це Лукашевич відповідає, що таке питання виникло тільки у російського дипломата: "вичерпну відповідь (з юридичної і організаційної сторін) на нього подано в підсумковому звіті технічного розслідування DSN".

І по-четверте, глава МЗС РФ стверджує, що Росія продовжує сприяти слідству, а також відповідає на всі запити у справі.

"Росія не надала дані ні з одного свого військового радара, які там (в прикордонному районі) були; Росія не відповіла ні на один запит за місцезнаходженням своїх "Буків" в момент трагедії, а також ні на один запит по персоналіях, які можуть бути причетні до прийняття рішення на його передислокацію влітку 2014 року, до організації його транспортування до українського кордону і далі, і його застосування ", - зазначає Авіаексперти.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", група Bellingcat встановила, що ключовим фігурантом справи катастрофи MH17 є російський генерал-полковник Микола Ткачов з позивним "Дельфін"..