RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Суцільне болото: Донбасу пророкують сумне майбутнє

Неконтрольоване затоплення шахт на окупованій території Донбасу призведе до незворотних екологічних наслідків і перетворення регіону в суцільне болото.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

За його словами, головним наслідком є ланцюгове затоплення шахт. Вода із затоплених шахт проникає все в нові й проступає на поверхні.

"І, по-друге, затоплення шахт веде до того, що вода починає підніматися на поверхню. У Горлівці в минулому році фіксували скупчення метану в підвалах, в льохах навіть багатоквартирних будинків. Метан - це газ, який не має запаху, він прозорий, але як тільки створюється так звана метано-повітряна суміш, то через найменшої іскри це призводить до вибуху", - зазначив заступник міністра.

Даний процес призведе до того, що Донбас перетвориться в мертве болото, яке складно буде повернути до попереднього стану.

"Наше міністерство і Міністерство екології вже неодноразово говорили, що це може привести до того, що у нас Центральний Донбас може перетворитися в таке собі болото, де не буде трави, дерев і всього іншого. Оскільки (це не наше дослідження, але ми ним користуємося ) на території ОРДЛО 70% джерел питної води вже непридатні для використання", - розповів Гримчак.

Однак є технології і досвід боротьби з подібними ситуаціями, які вже були випробувані раніше в Криму.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готується піти з Донбасу, а по Криму потрібно розуміти кілька речей - заступник міністра.