Екологічна катастрофа і роки на розмінування: в Україні окреслили сумне майбутнє Донбасу

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак заявив, що Донбас чекає сумне майбутнє.

Про це він сказав "Апострофу".

"Дивіться, під Єнакієво є шахта "Юний комунар", закрита ще в 2002 році рішенням уряду з формулюванням "навічно". Чому? У 1979 році там на глибині 902 метри стався ядерний вибух, який був плановим - використання мирного атома з метою не допустити викидів вугілля і газу. Він не дав очікуваного ефекту. І 14 квітня окупаційна влада заявила, що має намір зупинити водовідлив на цій шахті", - зазначив Гримчак.

За його словами, це може призвести до радіаційного забруднення як підконтрольної владі України території, так і окупованої території, Єнакієве.

"Наші фахівці кажуть, що можливе забруднення Сіверського Дінця з виходом на Ростовську область, забруднення Дону і, як наслідок, можливо, навіть Азовського моря. Це одна з головних екологічних загроз. Хоча загроз там багато, там є заводи, які зберігають токсичні відходи, є ситуація з шахтами, де треба збільшувати очищення води", - уточнив заступник міністра.

Він додав, що з української сторони ведеться документування екологічних проблем, але це приблизні дані.

"Ми використовуємо, наприклад, супутникові знімки для оцінки, але це дуже приблизно. Сьогодні міжнародних експертів з питань екології не пускають в ОРДЛО. Але ми різними шляхами все-таки отримуємо інформацію і можемо з більш-менш високою часткою ймовірності сказати, що буде найближчим часом", - сказав Гримчак.

Заступник міністра додав, що цифри, які з'являються в ЗМІ, щодо того, скільки знадобиться коштів на відновлення Донбасу, умовні.

"Наш міністр виступав і говорив, що розмінування триватиме мінімум 10 років. З чого він виходив? Він виходив з того, що в Хорватії, де бойові дії були набагато менш інтенсивними, протягом 10 років відбувалося розмінування місцевості. Отже, ми можемо сказати , що у нас це буде тривати не менше. Витрати Хорватії були такі-то (10 млрд доларів за 10 років, - ред.), тобто ми можемо сказати, що наші будуть більшими, умовно кажучи, в два рази", - підсумував Гримчак.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готується піти з Донбасу, а по Криму потрібно розуміти кілька речей - заступник міністра.